Mađarski referendum – Pravo na NE ili DA

Vrijeme:2 min, 33 sec

Oko 8,27 milijuna Mađara danas, 2. listopada, do 19 sati ima priliku na referendumu izabrati opciju ZA ili PROTIV kao odgovor na referendumsko pitanje: „Da li se slažete s time da Europska unija može naložiti obavezujuće naseljavanje nemađarskih državljana u Mađarskoj, čak i bez odobrenja Parlamenta?“.

Da bi referendum bio važeći, na njega mora izaći najmanje 50 plus jedan posto od ukupnog broja mađarskih birača.

 

Odluka o raspodjeli izbjeglica među zemljama članicama donesena je kvalificiranom većinom, a protiv su glasovale Češka, Mađarska, Rumunjska i Slovačka, dok je Finska bila suzdržana. Četiri zemlje Višegradske skupine (Češka, Slovačka, Mađarska i Poljska) zauzimaju se za koncept “fleksibilne solidarnosti”, prema kojem bi svaka zemlja članica mogla odlučiti na koji će način pridonijeti kolektivnim naporima u nošenju migrantskog tereta.

Komisija je predložila da one zemlje koje odbiju primiti izbjeglice po automatskom ključu trebaju platiti financijsku naknadu onim članicama koje prihvaćaju migrante, a sada pokazuje spremnost i za raspravu o tome da te zemlje mogu i na drugi način kompenzirati nevoljkost primanja izbjeglica, primjerice povećanim sudjelovanjem uzaštiti vanjskih granica EU-a.

Što znači mađarski referendum?

Referendumsko NE značit će politički poraz Angele Merkel, Mattea Renzija, François Hollandea, Europske komisije, tzv. demokrata, liberal ili socijaldemokrata i zelenih Starog kontinenta. Bit će to signal srednje i istočne Europe, posebice Višegradske skupine (Češka-Poljska-Slovačka-Mađarska) 25 godina nakon kraja ‘zlog carstva Sovjetskog saveza’, a protiv tretmana ‘zemlje-drugog-reda’ od strane zemalja osnivača unije.

U veljači 2015., Fidesz je podupiralo 27 posto stanovništva. No, nakon što se migracijska kriza intenzivira njegova popularnost popela se na 32 posto, a u siječnju ove godine i prošlog mjeseca iznosila je 37 posto. Za Orbana uspjeh NE-opcije znači ne samo dobivanje podrške u odnosu na migracijsku politiku EU, nego dobivanje podrške njegovoj političkoj opciji uopće.  Referendum o kvotama Europske unije za prihvat izbjeglica nema ipak pravne posljedice ni u Mađarskoj ni u Bruxellesu, piše Deutsche Welle, ali Orban je već najavio poteze ukoliko rezultati budu očekivani: “Tako ozbiljna stvar kao što je referendum ne smije ostati bez pravnih posljedica. Postavlja se pitanje na koje tražimo odgovor. A taj odgovor treba ugraditi u mađarski pravni sustav. To je minimum.”

Zakoni EU-a stoje iznad nacionalnih. U analizi Stratfora, američke agencije koja se bavi geostrateškim analizama i koju neki mediji zovu “privatnom CIA-om”, stoji između ostalog sljedeće: Orbán, zajedno s ostalim državama Višegradske skupine, želi više od ustavnih promjena, točnije promjenu temeljnih ugovora na kojima počiva EU. Cilj je da nacionalne države ponovo dobiju veće kompetencije.

Iskustvo iza željezne zavjese građana Višegradske skupine bitno je različito od onih koji nisu prošli komunistički totalitarizam i gušenja nacionalnih prava u ime nadnacionalnog entiteta. Koliko je proces brisanja kolektivne svijesti Mađara uspio u ime globalističke agende vidjet će se uskoro. Sigurno je da će suprotna strana učiniti sve da prokaže, etiketira i demonizira svaki otpor u politici koja je dosegla neviđene uspjehe u kreiranju situacija ‘nemogućih izbora’. Za Hrvatsku s Plenkovićem kao agilnim kritičarom Višegradske skupine situacija postaje još kompliciranija.

 

Vedrana Spadoni/Hrvatsko nebo

 

 

 

 

 

 

 

 

3 thoughts on “Mađarski referendum – Pravo na NE ili DA

  1. Jasno je da je Hrvatska pod pokroviteljstvom. Plenković je od uvijek kritičar Višegradske skupine a i predsjednica je krenula kao pobornik ali se vrlo brzo okrenula u suprotnom smjeru. Vjerujem da su predsjednica i Plenković bolje rješenje od Josipovića i Milanovića ali nisam siguran da je promjena dovoljna. Ulazak većeg broja izbjeglica bila bi smrt za Hrvatsku, od toga nema oporavka.

  2. Za razliku od Hrvatske,Madjari mogu reci da imaju drzavnika na mjestu premijera.
    Nadam se samo,da nasi uvlakaci,po starom servilnom obicaju,nece ponuditi da Hrvatska preuzme i Madjarsku kvotu migranata.Jer na kakav bi drugi nacin dokazali svoju lojalnost gazdama u Briselu,ako nebi bili “veci katolici od pape”.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)