Izvanredni otkaz iz HINE nakon 26 godina zbog otkrivanja afere gđe. Mrsić

Vrijeme:3 min, 34 sec
  • Dug žene Diane Saubach Mrsić HZZO-u od 10,6 milijuna kuna
  • cenzura u Hini pred izbore 11. rujna
  • izvanredni otkaz

Izvanredni otkaz uručen  je Smiljani Škugor Hrnčević 26. rujna, nakon 26 godina rada u Hini.

– Osudili su me sadašnji rukovodioci Hine, jer da sam ja raskrinkala stopiranje odnosno cenzuru teksta o 10,6 milijuna kuna duga supruge bivšeg SDP-ova ministra Miranda Mrsića, prema HZZO-u, a to se, po njima nije smjelo, jer su vijest dorađivali. – objavila je Smiljana Škugor Hrnčević svojim FB prijateljima.

– Ta je vijest za objavu u Hini bila pripremljena 7. rujna, no nažalost objavljena je tek 18. rujna.
Obrazlagali su da se na tekstu radi. Što se radilo nije jasno jer je od prve do zadnje verzije u njoj dug i dalje Mrsićeve žene, i dalje je 10,6 milijuna kuna i dalje je nastao prije pet godina.
Za Hininu vijest za trenutnu objavu više nego dovoljno. Koliko mi je poznato neki bolji pisac bi za toliko dana napisao roman ili bar kratku priču, a eto u Hini koja po zakonu mora hrvatsku javnost izvještavati pravodobno i istinito to se kiselilo 12 dana. U međuvremenu su 11. rujna kao što svi znate bili izbori, a po Hininim hodnicima čulo se obrazloženje rukovodilaca da bi upravo zbog tih izbora bilo neetično objaviti vijest o dugu supruge Miranda Mrsića koji je nositelj liste Narodne koalicije u VI. izbornoj jedinici.

U međuvremenu, jučer, ravnatelj HZZO-a Dorčić izjavio je da se boji da će dug otići u zastaru. Strašno!!!.

(…) Gdje mi živimo, gdje je ovdje sukob intresa Miranda Mrsića, gdje je lopovluk, što je radio DORH koji mora obvezno reagirati na svaku sumnju na kriminal i korupciju, a tekst je ipak u nekim medijima objavljen 9. rujna, dakle prije izbora.
I to je očigledno razjarilo rukovodioce Hine.
Skor svega navedenoga je moj IZVANREDNI OTKAZ.

Nevjerojatna je i činjenica da je toj gospođi Mrsić HZZO nakon pet godina tek u srpnju ove godine poslao ponudu za nagodbu po kojoj bi joj bilo oprošteno 4 milijuna kuna.

Naših milijuna, jer svi mi plaćamo zdravstveno i dopunsko. Neka netko od vas izračuna koliko je 10, 6 milijuna kuna duga dopunskih osiguranja, koliko je to proteza za žene s oštećenjem nogu i ruku koje kad su trudne HZZO im ne prizna potrebu za novom protezom, jer nema novca. A to je drugo stanje i tijelo žene se mijenja to mogu potvrditi sigurno sve moje fb prijateljice i sve žene koje su rodile.

Ravnatelj HZZO-a Dorčić izjavljuje kako se boji da će sav dug otići u zastaru. A kako bi tek otišao da nije objavljen 9. rujna ili da je na izborima pobijedila Mrsićeva strana ?

Mene su rukovodioci Hine optužili što je taj tekst ipak 9. rujna osvanuo u nekim medijima, koji su tu cenzuru doveli u vezu s trgovanjem utjecajem sadašnjih rukovodilaca Hine i Miranda Mrsića, odnosno Kukuriku koalicije od kuda je sadašnja čelnica Hine došla na ravnateljsko mjesto.
U moju obranu stao je i na tome sam mu beskrajno zahvalna HNiP, (udruga novinara i pisaca), moji prijatelji, no pitam se gdje su sada organizacije i udruge koje se bore za slobodu medija, ljudska prava, prava na pristup informacijama, protiv cenzure, lopovluka, kriminala.

Zato vas molim da ovaj moj post dijelite svima, kako bi hrvatski građani na vrijeme, dobili točnu i istinitu informaciju o ovoj raboti, kad već to nije napravila Hina kojoj je to temeljna zadaća i koju plaćaju svi porezni obveznici, baš kao i HZZO, te da koliko možete utječete na nadležne institucije, Vladu, resorna ministarstva, DORH, policiju.
Pitam se što bi bilo sa mnom da su rezultati nedavnih izbora prevagnuli na stranu Mrsićeve Narodne koalicije. Možda bi ponovo za mene i slične bio otvoren neki novi goli otok, ovako sam dobila blažu kaznu – samo Izvanredni otkaz.-

 

Tvrtka Shire d.o.o., koju je Diana Saubach Mrsić, supruga bivšeg ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića, 2015. prodala multinacionalnoj kompaniji Shire Pharmaceuticals Ireland Ltd., još od 2012. Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje (HZZO) duguje više od 10,6 milijuna kuna. Solpharm d.o.o. u više je navrata privlačio pozornost medija, posebno nakon naglog porasta prihoda u 2012. kada je neto dobit tvrtke porasla s 3,83 milijuna na oko 8,66 milijuna kuna. 

 

Smiljana Škugor Hrnčević/Hrvatsko nebo

5 thoughts on “Izvanredni otkaz iz HINE nakon 26 godina zbog otkrivanja afere gđe. Mrsić

  1. Zašto nitko ne postavlja pitanje odgovornosti ravnatelja HZZO jer ništa nije poduzeto od 2012. za utjerivanje duga? Kako može poslovati tvrtka koja duguje u proračun? Što radi FINA? Ako ne platim TV pretplatu odmah mi sjednu s ovrhom. Neka ne platim dopunsko HZZO odmah djeluje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)