Damir Pešorda : Neobična peticija

Vrijeme:2 min, 49 sec

 

 

Ovih su dana neki studenti Filozofskog fakulteta u Zagrebu pokrenuli neobičnu peticiju. Peticiju za opoziv saborskog zastupnika! Naime, plenumašima se nije svidio Glasnovićev osvrt na njihovu bunu te se krenuli skupljati potpise za njegov opoziv. Sama ta ideja ne samo da je stupidna da čudi kako ljudi s takvim idejama uopće mogu studirati išta, nego je i besramna, bezobrazna. Kad bi se saborski zastupnici mogli opozivati internetskim peticijama, za mjesec-dva u Saboru ne bi ostao nijedan zastupnik.

Međutim, sama činjenica da je određenoj skupini palo na um da putem internetskih peticija kreira sastav Sabora pokazuje da je hrvatsko društvo duboko zagazilo u iracionalno. Takozvana ljevica, a u biti nasljedovatelji poklonika ”jugoslavenskog samoupravnog socijalizma”, toliko se osilila i ostrvila da se više ne suzdržava ni od otvorene destrukcije države i društva. U njihovim osvetničkim poklicima osjeti se silni bijes prema onima koji su im uništili Jugoslaviju. Hrvatska državnost i hrvatski državotvorci njima je stalno crvena krpa pred očima, trn u oku.

U spomenutoj peticiji piše: ””Slijedom posljednjih istupa u javnosti Željka Glasnovića tražimo da se opozove mandat budućeg zastupnika Željka Glasnovića. Kao izabrani zastupnik za budući saziv Hrvatskog sabora, g. Željko Glasnović grubo je prekršio mnoge pozitivne zakonske propise Republike Hrvatske od kojih je najvažniji Ustav RH. Naime, g. Glasnović je u svojim istupima na društvenim mrežama iznio teške kvalifikacije na račun studenata Filozofskog fakulteta sve do poziva da se stvari prema studentima rješavaju silom, pendrekom i suzavcem”. Koliko znam, ovakve nebulozna ideje nemaju nikakva uporišta u hrvatskim zakonima ni u političkoj praksi. Međutim, dobro predočavaju model djelovanja takozvanih ljevičara, koji ne mare za zakone kada su njihove želje i prohtjevi u pitanju i uvijek idu rubom bezakonja i nasilja.

Pri svemu tomu imati u vidu da general Glasnović nigdje nije zatražio nasilni prekid prosvjeda na Filozofskom nego je jasno rekao da se na demokratskom Zapadu takvi slučajevi ometanja nesmetanog djelovanja institucija rješavaju upravo na takav način, suzavcem i pendrekom. Naime, demokracije nije isto što i anarhija. Vičući da su svi zdesna ekstremisti, ljevica pokušava zabašuriti vlastiti ekstremizam i sklonost revolucionarnim metodama u rješavanju ideoloških i drugih nesuglasica u društvu. Stupidna je i računica nekih ljevičarskih medija koji pišu: ”Interesantno je kako je peticija, u trenutku pisanja ovog članka, skupila 7441 potpisa, što je više od broja glasova koje je Glasnović dobio na parlamentarnim izborima (Index.hr).” Siguran sam, naime, da bi peticija podrške Glasnoviću bez problema dobila nekoliko stotina tisuća glasova. Uostalom, nadam se da će netko takvu ili sličnu peticiju i pokrenuti. Pa da se još jednom prebrojimo.

Srećom, general Glasnović nije plašljivac. U istjerivanju istine na čistac on ide dalje. Tako je pozvao Bojana Glavaševića da se izjasni konačno koje napao Vukovar i, između ostalog, ubio njegova oca. Bojan se, naravno, ni ovaj put neće moći sjetiti tko je to bio, ali će sigurno Glasnovića optužiti za ekstremizam. Dobro, pretpostavimo da Glasnović jest ekstremist, da je nacionalist, crni vrag i tomu slično, no tko će već jednom progovoriti o meritumu stvari, a to je: što je od onoga što general govori netočno i ponuditi protuargumente koji bi ga opovrgavali? Nekako se pribojavam da se nitko od tih silnih mozgova s lijeva neće upustiti u nešto takvo jer puno je lakše etiketirati nego argumentirano pobijati nekoga. Osobito kad je ono što taj govori utemeljeno na lako provjerljivim činjenicama.

 

Damir Pešorda/HRSvijet.net/http://www.hrsvijet.net/Hrvatsko nebo

3 thoughts on “Damir Pešorda : Neobična peticija

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)