Čak šest hrvatskih destinacija dobilo certifikat Top 100 održivih destinacija svijeta!

Vrijeme:2 min, 31 sec
pula_v_1036
Pula

Na popisu 100 najboljih zelenih destinacija svijeta su otok Lošinj, Gorski kotar, otok Krk, Pula, Drniš i Delnice.

U sklopu konferencije ‘Svjetski dan zelenih destinacija’ održanoj u Ljubljani 27. rujna, čak šest hrvatskih destinacija primilo je prestižni certifikat ‘Top 100 održivih destinacija svijeta’ u 2016. godini. Riječ je o zajedničkoj inicijativi organizacija Green Destinations, TravelMole, Destination Stewardship Center, Asian Ecotourism Network (AEN) te Globalnog vijeća za održivi turizam (GSTC). Na popisu sto najboljih tako se našlo sljedećih šest hrvatskih destinacija: otok Lošinj, Gorski kotar, otok Krk, Pula, Drniš i Delnice.

krk
Otok Krk

Predstavnici navedenih destinacija bili su pozvani da prezentiraju svoje destinacije pred ostalim sudionicima te preuzmu prestižne certifikate koje će sada moći koristiti u svim oblicima komunikacije i promocije (Top 100 GGD).

 

 

 

 

drnis
Drniš

Prije svega upućujem iskrene čestitke predstavnicima naših destinacija koje su ovim certifikatom

dobile dodatnu potvrdu i priznanje da se na njihovom području turizmu i turističkom razvoju pristupa na odgovoran način. Hrvatska je relativno mala zemlja koja je među svjetskom turističkom publikom percipirana i kao destinacija s izuzetno očuvanom prirodnom baštinom.

 

 

 

 

delnice_v73
Delnice

Siguran sam kako će ovi certifikati nagrađenim destinacijama pomoći u daljnjem pozicioniranju na međunarodnom tržištu, dok će za ostale poslužiti kao snažan motiv u daljnjem razvoju održivog turizma“, izjavio je direktor Glavnog ureda HTZ-a Ratomir Ivičić.

 

 

 

losinjgreen2-933x445
Lošinj

U ime otoka Lošinja svečanoj dodijeli certifikata prisustvovali su gradonačelnik Malog Lošinja Gari Cappeli te predstavnici turističke zajednice Dalibor Cvitković i Katarina Golubović. Ispred grada Pule certifikat je preuzela direktorica TZ Pule Sanja Cinkopan Korotaj, dok je certifikat za otok Krk preuzela direktorica TZ otoka Krka Majda Šale. Ispred grada Drniša prisustvovali su gradonačelnik Josip Begonja i Josipa Ćupić, dok je priznanje za Delnice i Gorski Kotar preuzela predstavnica TZŽ Kvarnera Tanja Augustinović.

 

1-mountain-sunset-stanislav-horacek
Gorski kotar – S.Horaček

Dodajmo kako je Turistička zajednica Kvarnera dobila i priliku da svoju regiju predstavi na panelu Tourism & Environment. Na dvodnevnoj konferenciji te na svečanoj dodijeli priznanja prisustvovale su i Branka Belošević, načelnica ureda za međunarodnu suradnju Ministarstva turizma te Metka Bradetić, direktorica Predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Sloveniji. Povodom ovog svečanog i prestižnog događaja predstavnike nagrađenih hrvatskih destinacija primila je i Veleposlanica RH u Sloveniji, gospođa Vesna Terzić koja je tom prilikom istaknula značaj razvoja održivog turizma te iznimnu važnost poticanja javnog i privatnog sektora da sudjeluju u uvođenju održivih praksi u turizmu.

 

Ocjenjivačku komisiju sačinjavao je ekspertni tim top 100 održivih destinacija te selekcijski panel u sastavu 40 međunarodnih stručnjaka u turizmu i održivosti. Zelena destinacijska zajednica stvorena je u svrhu osnivanja ekskluzivne mreže koja će pridonijeti Međunarodnoj godini održivog turizma za razvoj 2017. najavljenoj od Glavnog tajništva UN-a.

 

croatia.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori