Z. Vukman: Ne zavaravajmo se, u Bosni bi opet moglo biti rata

Vrijeme:5 min, 39 sec

 

 (Ne)mirna Bosna

Ne želim se igrati proroka niti prizivati najcrnje scenarije, no geopolitički realitet govori nam da crna žarišna točka mogućeg globalnog sraza velikih sila nije ni Ukrajina, ni Sirija, nego Bosna. Dodikov referendum tek je vrh ledenog brijega koji prijeti međunarodnoj zajednici kao samodopadnoj eliti sa zapadnog „Titanica“. Ne zaboravimo da je Bosna bila okidač za prvi svjetski rat i da je ona i dan danas crna mačka europske politike. Dayton je prije dva desetljeća samo zatrpao problem pod pepeo, ali vatra tinja godinama i na nju je dovoljno samo malo doliti zapaljive smjese pa da iznova bukne kao eruptivni požar.

I u Ukrajini i u Siriji situacija je između velesila u pat poziciji. U Bosni je stanje ozbiljnije jer je dinamika njezinih unutarnjih zbivanja i promjena skrivena pod tamnim velom latentne arabizacije. Prije šesnaest godina, u „Slobodnoj Dalmaciji“ sam kao kolumnist i politički analitičar iznio jednu tezu, odnosno geopolitičku jednadžbu koja se pokazala točnom: da će Srbi izgubiti Kosovo ali da im je zapadna politika ispod stola obećala Republiku Srpsku kao kompenzaciju. Naime, angloamerički politički moćnici u balkanskom ruletu bili su svjesni da Srbe mogu pridobiti i umiriti u pogledu Kosova jedino ako im u perspektivi daju ono što su im u Daytonu omogućili – pola Bosne.

Srbi nikada ne bi mirno pristali na osamostaljenje Kosova da istu strpljivu taktiku odcjepljenja, kakvu su proveli kosovski Albanci, ne primjenjuju sada oni u RS-u, dok se zapadni čimbenici prave ludi i pozivaju se na Dayton koji je uostalom Srbima dao entitet. Zar bi im dali zasebni srpski entitet bez dugoročnog predumišljaja? Ne budimo naivni. Naravno, Zapad im nikada službeno neće dopustiti odcjepljenje, a planove u tom smislu može poremetiti jedino Dodikova iracionalnost i nestrpljenje. Ali kad stanje na terenu bude takvo, da RS krene u odvajanje od Sarajeva, bit će kasno za bilo kakve zapadne diplomatske intervencije, i dogodit će se ono što se dogodilo s Kosovom. RS će se odcijepiti, nitko je osim Rusije neće priznati, no takav proces – bio on dogodine, ili za dvije godine, neće proći mirno.

Bosna bi mogla biti okidač Trećeg svjetskog rata

Eventualni referendum za odvajanje RS-a i odluke Srba da se odcijepe od BiH, izazvao bi napad Armije BiH na prostor srpskog entiteta i to najprije na pridrinska područja. Prije dvadeset godina u jednom tekstu sam napisao da će jednoga dana muslimanske snage krenuti na Drinu u oslobađanje područja koja su pod nadzorom RS-a. Rat Sarajeva i Banja Luke bio bi neizbježan, i kao logistika umiješale bi se tri velesile, Turska, Rusija i SAD. Tu bi došlo do njihova globalna sraza, i zato je Bosna najopasnije žarište u kojemu bi mogao buknuti veliki svjetski sukob. Bosna bi mogla biti okidač Trećeg svjetskog rata.

Je li to jedna od Međugorskih tajni? Ne znam. Možemo samo nagađati i vjerovati da je svaki i najgori scenarij uz molitvu, vjeru, zdrav razum i mirotvorstvo, moguće izbjeći. No ono što posebno brine u ovom času, nije samo spremnost Srba na odcjepljenje RS-a, nego i ubrzana arabizacija srednje Bosne i Sarajeva, gdje se može stvoriti jaka baza isilovskih i blisko-istočnih snaga, odnosno, Arapi bi u ovom slučaju imali vlastitu državu u srcu Europe i poligon odakle bi rat sa Srbima mogli iskoristiti kao rat protiv Zapada. Utjecaj Saudijske Arabije i Turske ne bi bio samo logistički, nego i vojni.

Postoji još jedan ozbiljan problem i bez rata o kojemu u Hrvatskoj nitko ne razmišlja: ako se pokuša stanje u BiHBosna Arapi primiriti tako da se ta jedva održiva zemlja uvede u EU, što će biti s prilivom mnoštva arapskog stanovništva koje se naseljava u srednjoj Bosni, koje dobiva bosansko državljanstvo i koje donosi kulturu, običaje i radikalne oblike islama koji su strani i samim domicilnim muslimanima Bošnjacima? Hoće li se Bosna tako pretvoriti u noćnu moru, u goru krvavu kašu negoli Sirija, na samim hrvatskim granicama? I kako ćemo u tom slučaju zaštititi Hrvate u BiH koji bi opet bili izloženi napadima sa svih strana? Mogli bi ih zaštititi jedino vojno, što znači da bi i Hrvatska morala biti involvirana u novi bosanski rat.

Nije problem samo RS nego i stvaranje arapske paradržave u srcu Bosne

Iz naše perspektive nije samo problem u RS nego i u stvaranju arapske paradržave u srcu Bosne, a na prostoruFederacije koja je entitet u kojemu se Hrvati utopljeni i žrtvovani kao žrtveni jarci. Mi tamo smetamo svima, i od početka bi Zapad najradije riješio Bosnu tako da Hrvata u njoj i nema. I tako se ponašao do danas. Za njega Hrvata u BiH doista nema. Njih se tretira kao Židove u predratnoj Europi prije otvorenih nacističkih progona. Kao narod koji treba raseliti i eliminirati. O tome se šuti.

Sudbina Hrvata u BiH je tabu tema kao i činjenica da su Hrvati prisiljeni živjeti u arapskom ambijentu na zemlji koju stoljećima baštine. U cijeloj ovoj priči postoji još jedan nesaglediv aspekt – kakve će po stanje u Bosni imati posljedice novih migrantskih valova koji se spremaju. Ako se preusmjere u BiH, mogla bi susjedna zemlja postati „hot-spot“, što bi dodatno zakompliciralo stvari. Prekogranične prebjege u Liku i Slavoniju iz BiH Hrvatska ne bi mogla kontrolirati a u samoj Bosni bi se dodatno zakuhalo.

Postojat će sve veći diskontinuitet europskih i ne-europskih kultura i stanovništva

U vezi migracija s istoka, nitko ne govori o činjenici da je Zapad zapravo asistent Turskoj i nekim arapskim zemljama u tzv. „humanom preseljenju“ stanovništva jer pitanje ratnih izbjeglica iz Sirije i Bliskog istoka nije pitanje imperativa njihovog naseljenja u Europi nego stvaranja uvjeta za njihov povratak u domicilne zemlje. Sam Zapad je kod migranata stvorio mentalitet trajnog preseljenja, a nije poticao rješenje sukoba i ulaganje u obnovu ratom razorenih područja.

Jeftinije bi Europa prošla da je mudrije odigrala u Siriji i podržala Assada u oslobađanju i normalizaciji zemlje, u ulaganje u njezinu obnovu i povratak izbjeglica nego tako što Turčinima plaća danak da im izbjeglice ne puštaju na Zapad. Turci su naviknuli da im se plaća harač, i naplaćuju ga Europi dokle god im je to u interesu. A sve to skupa je jedna odvratna politika podržavanja etničkog čišćenja i manipulacije etničkom slikom ratnih područja i cijelog Mediterana i Europe. Disbalans između sjeverne Afrike i EU izazvala je stupidna zapadna politika koja plaća skupu cijenu svoje neintuitivnosti i lažnog liberalnog humanizma.

Kroz nekoliko godina samoj Europi može se dogoditi struktura tzv. „leopardove kože“ kao u Bosni. Postojat će sve veći diskontinuitet europskih i ne-europskih kultura i stanovništva, rast će arapske enklave po cijelom Zapadu koje neće imati volju za integracijom nego za vlastitim širenjem i održanjem po šerijatskim načelima. Zapravo, rat u Bosni može biti obrazac po kojemu će se rat proširiti po cijeloj Europi. Samo nam Bog i Gospa mogu pomoći.

 

Zoran Vukman/HKV/http://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori