Lili Bencik : HRVAT JE OPET TEŠKO BITI

Vrijeme:3 min, 16 sec

 

U katedrali jedne teške noći
Uđoh tiho i priđoh oltaru
Sa zvonika jecahu zvona stara
Htio sam duši molitvom pomoći
Kad tamo pri tamnom visokom odru
Jedna žena gledaše u daljinu
Tri su joj boje ovile haljinu
Prepoznah crvenu,bjelu i modru
I reče mi tiho,moli se sinko
Nad nama pletu neke čudne niti
Hrvat je opet teško biti

A.G.Matoš  Moja Hrvatska

 

 

Često razmišjlam kako je ta pjesnička Matoševa duša bila vizionarska. Izgleda da samo veliki ljudi imaju tu
sposobnost i taj predosjećaj .
Razmišljam kako je stvarno u mnogim sredinama teško u Hrvatskoj Hrvat biti!
A to možemo “zahvaliti ” ostacima komunističke svijesti u Hrvatskom društvu i životu.
Nepojmljivo je koliko je komunizam ostavio poguban trag po ljudsku svijest ,zatrovao ljudske umove u tako kratkom vremenu ,povijesno gledano 50 tak godina nije dugo razdoblje.

Ostavio je iza sebe pustoš u čovjekovoj duši,uništio osnovne ljudske,moralne i etičke vrijednosti.
Jednoumlje,neprihvaćanje i nepriznavanje drugačijeg načina razmišljanja,ateizam t.j.nepriznavanje čovjekovih spoznaja o Bogu,o samom sebi,o svemiru ,a rastakanje moralnih i etičkih vrijednosti, dovelo je do neviđenih zločina,uništenju savjesti ,kajanja,suosjećanja ili empatije prema neistomišljenicima.

Uništen je i osjećaj odgovornosti za učinjena djela i nedjela ,jer je sve pokrivala i opravdala Partija.
Partija je imala kontrolu nad cjelokupnim državnim aparatom,društvenim i kulturnim životom,medijima ,što je sprečavalo svaku mogućnost političke inicjative građana. Taj komunistički način vladanja utjerao je veliki strah u ljude, u samu njihovu svijest, velikom represijom i poslušnošću prema vlasti.

Sami građani vide svu pokvarenost,takvih političara,korupciju,sluganstvo,izdaju vitalnih interesa RH,da se osjećaju malodušnima,nemoćnima i bespomoćnima da išta promjene, i stoga ne izlaze na izbore.
Na ovim izborima 11.rujna nije glasalo 47,41 % birača,a to je skoro polovica izbornog tijela RH.
Komunizam je ostavio pogubne posljedice na svim područjima čovjekova djelovanja.
U komunikaciji među ljudima izgubila se uljudbena tradicija ponašanja,jer je to bilo ” buržoasko ponašanje”,a zamjenjeno je sa “drugarskim “primitivizmom.

U medijima je stanje još pogubnije!

Prevladava komunistička svijest,jednostranost prema političkim,društvenim i kulturnim događajima.
A još je pogubniji ostatak komunističke svijesti u anacionalnom mentalitetu.
Komunisti su se identificirali sa svojom partijom koja je nacionalni identitet proglasila nacionalizmom kao svojim najvećim neprijateljem.

Stoga je jedan od bitnih uvjeta opstojnosti Hrvatske države obnova nacionalnog identiteta i da se stavi nacionalni identitet iznad svih idejnih i stranačkih opredjeljenja.Hrvati koji su pripadali komunističkoj ideologiji teško ili nikako ne mogu prihvatit svoj izgubljeni nacionalni identitet.Dovoljno je da se prisjetimo koliko je bilo karikaturalno i smješno gledati Zorana Milanovića kada se pokušao prikazati kao nacionalno osvješten Hrvat.
I tu je ta duboka podjela u hrvatskom nacionalnom biću,koja traje i dalje.

Pitanje je kako prevladati to stanje u RH?

Jedino veliko moralno čiščenje i prozračivanje cjelokupnog društva može dovesti do postepenog smanjivanja te komunističke svijesti.A to je često spominjana lustracija ,kojoj se mentalni komunisti tako snažno opiru.
Svjedoci smo ovih dana žestokom pritisku studenata ,raznih parazita ,nazovi kulturnjaka ,političara koji žele sačuvati postojeće privilegije ,pozicije u vlasti i materjalnu sigurnost na teret državnog proračuna ,a to znači na teret svih nas poreznih obveznika koji punimo taj proračun.
Velika bi trebala biti uloga medija u prevladavanju komunističke svijesti.

Odgovorno i objektivno novinarstvo tu bi trebalo odigrati ključnu ulogu u formranju pluralističke svijesti.
U oživljavanju nacionalnog identiteta ,veliku ulogu mogu imati i vjerske zajednice,jer je vjera duboko utkana u nacionalni identitet hrvatskog naroda.

Upravo svjedočimo buntu studenata Filozofskog fakulteta protiv studiranja studenata Teološkog fakulteta na njihovom fakultetu ,jer se zna snaga vjere u povratku nacionalnog identiteta kod Hrvata. Sam sv.Ivan Pavao II, koji je proživio nacizam i komunizam rekao je da obraćenje treba početi od ljudskog srca,a za to je potrebna Božja pomoć.

To je tako težak posao da bez vjere i Božje pomoći nećemo se moći osloboditi od ostataka te komunističke svijesti koja još uvijek truje cjeli život u Hrvatskoj.

 

Lili Bencik /Hrvatsko nebo

2 thoughts on “Lili Bencik : HRVAT JE OPET TEŠKO BITI

  1. Posvuda se svi spominju Boga, a kao da nitko ne zna i/ili ne želi znati (vjerovati) i u ono što On reče u svojim zapovijedima, a potvrđuje i u 45. poglavlju Izaije kojeg bi napose vjernici trebali znati. Teško je vjerovati da se ljude može posvaditi i oko toga kad počinje njihova (hrvatska) povijest i zašto je koji period kojemu čovjeku bio teži – a k tome još i pored pjesme od stoljeća 7. (zbog broja se nadam da neće i nju izmijenit).

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)