Novi progon novinara Marka Juriča

Vrijeme:1 min, 56 sec

 

 

GONG, Kuća ljudskih prava i Hrvatsko novinarsko društvo uključili su se u kadroviranje nove hrvatske vlade na način da zagovaraju uključivanje nacionalnih manjina, prije svega srpske u novu hrvatsku vladu.  Jučer sam dobio pismo u kojem te udruge traže od mene ograđivanje od stavova koje je u emisiji Markov trg izgovorio ugledni hrvatski poduzetnik Marko Franović koji već pola stoljeća živi i radi u Australiji. U tom spornom dijelu od 26 do 27 minute Franović upozorava na neprihvatljivu ulogu nacionalnih manjina koje ‘sabotiraju i koriste hrvatsku vladu, a hrvatska vlada upotrebljava njih da ostanu na vlasti’. ‘Sramotno’ kaže Franović u tom dijelu emisije i takva ocjena, za spomenute udruge jest govor mržnje, diskriminacija, ugrožavanje slobode, načela jednakosti i slične kvalifikacije iz arsenala političkog terora kojima se služe militantni aktivisti tog nevladinog sektora. Očita je namjera da se u ovom pregovaračkom trenutku izbjegne bilo kakvo skretanje pozornosti na dvojbenu praksu i problematično sudjelovanje nacionalnih manjina u radu hrvatske vlade.

Međutim, ‘sramotno’ je da se kroz udrugašku legislativu GONG-a, Kuće ljudskih prava, HND-a, ali i ostalih pripadajući im udruga pokušava uvesti verbalni delikt, zabraniti sloboda mišljenja, sloboda govora te ponovo uvesti partijska, politička i ideološka cenuzra u novinarstvo. Marko Franović živi u svijetu gdje je demokracija dio višestoljetne tradicije i gdje nikome normalnome ne bi palo na pamet da ga proziva zbog onoga što je rekao u emisiji Markov trg. Franović kolokvijalno uvodi termin ‘politički Hrvat’ koji je, nažalost u Hrvatskoj nepoznat, iako je kao takav institucionaliziran u svim zemljama zapadne demokracije koje su Hrvatskoj uzor. Pojam, odnosno institut ‘političkog Hrvata’ pretpostavlja političku lojalnost hrvatskoj državi bez obzira na nacionalnu pripadnost. Franoviću je taj institut jasan i on ga kao takvog izražava i koristi u svojem izlaganju. To što je taj pojam nepoznat i nepriznat u ideološkoj gramatici spomenutih udruga jasno pokazuje kako je njihovo zalaganje,političko djelovanje idoktrina u potpunoj suprotnosti s vrijednostima pojma’političkiHrvat’. Ovakvim pamfletima kojima je cilj zastrašivanje urednika i novinara te gušenje slobode novinarstva izravno se šteti interesima hrvatske države kao nacionalne države hrvatskog naroda i pripadnika svih 22 nacionalnih manjina koje Ustav RH navodi, bez diskriminacije u korist samo nekih od njih koje se na silu, ovakvim perfidnim metodama pokušava ugurati u novu hrvatsku vladu.

Marko Jurič

hnd1-1hnd2hnd3

 

Hrvatsko nebo

 

 

2 thoughts on “Novi progon novinara Marka Juriča

  1. Tko zna kako je ime tomu Ivanu Novoselu….
    Ne bih se začudila da je promijenio ime jer se zvao Draža Mihajlović.
    Tako to rade mnogi saborski zastupnici u ovoj državi.

  2. Gospon Jurič a kaj uopće primate poštu od HND, koji su Vam oni faktor u životu? Nek pišu Ujedinjenim narodima, na ruke sekretarice Pusić.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)