Na HTV-u kreće emisija ‘Iza zavjese’ Tihomira Dujmovića: Za narod.hr otkriva detalje!

Vrijeme:3 min, 32 sec

 

 

Tihomir Dujmović dolazi na HTV! Djeluje previše dobro da bi bilo istinito, no u tramvaju u kojem je vožnjom od zagrebačke Remize do Mihaljevca promovirana nova programska shema HTV-a zatekli smo i Tihomira Dujmovića koji nam je potvrdio da u nedjelju kreće emisija „Iza zavjese“ koju će on i voditi. Emisija će se emitirati svake nedjelje u terminu od 8.45 – 9.35 na HTV 1 sa večernjom reprizom na HTV 4 koja će ići u 20 sati. Evo kakvu je emisiju pripremio Tihomir Dujmović.

Narod.hr:Kako je došlo do ovog Vašeg angažmana obzirom da je godinama HTV odbijao takvu suradnju?

Tihomir Dujmović: Da, staro vodstva kuće od Mirka Galića do Gorana Radmana odbijalo je sve kombinacije za mojim angažmanom na HTV-u, tako da sam punih 12 godina imao politički talk show samo na lokalnim televizijama. Jedno vrijeme je moje „Opasne veze“ prenosilo čak šest lokalnih televizija, dobio sam i nagradu za najbolju emisiju, ali HTV je uvijek bio zaključan za mene. Čak i nakon što su me angažirali na Novoj TV. Sad su zapuhali neki drugi vjetrovi, pozvali su me na razgovor, dogovorili smo se i od nedjelje krećem sa ovim projektom.

Narod.hr: O kakvoj emisiji se radi?

Tihomir Dujmović: Radi se o emisiji u kojoj ću uz još dva novinara analizirati recentne političke događaje analizirajući što se zapravo krije iza pojedinih poteza, što se dakle događa „Iza zavjese“ pojedinih poteza. Mislim da takve analize fatalno nedostaju hrvatskom novinarstvu. Mi smo zatrpani faktografijom koja ne govori puno, ako je ne stavite u neki kontekst i ako je ne objasnite. Upravo kontekstualizacija političkih poteza, usporedba sa drugim državama, analiza mogućih daljnjih poteza, te podsjećanje na sve razvojne faze koje je prošla neka politička tema, jer Hrvati su prvaci u zaboravljivosti, biti će sadržaj ove emisije.

Narod.hr: Možete to ilustrirati na nekoj temi?

Tihomir Dujmović: Pa, evo,mi danas raspravljamo trebaju li i kako manjine biti u hrvatskoj Vladi. Tema je aktualna i legitimna. No, da bi odgovor na to pitanje imao neki okvir valjalo bi ga kontekstualizirati. Dakle, pogledajmo kako to rade druge države pa ćemo vidjeti što smo mi na tu temu napravili. Ne postoji niti jedna država u Uniji koja ovako kraljevski tretira manjine,ali to naša publika u pravilu ne zna. Mi se stalno uspoređujemo sa europskim rješenjima, ali ćete ovdje vidjeti da niti jedna europska zemlja nema naš model. Evo, to će i biti jedna od tema prve emisije.

Narod.hr: Vaši gosti će uvijek biti isti, uvijek novinari?

Tihomir Dujmović: Ne, gosti će se mijenjati svakih mjesec dana. Najčešće će to biti novinari, ali planiram u zavisnosti od tema pozivati i predstavnike drugih profesija, primjerice o povijesnim temama pozivati ću povjesničare.

Narod.hr: Tko su prvi gosti?

Tihomir Dujmović: Prvi gosti su dva bivša glavna urednika dnevnih novina. Josip Jović, bivši glavni urednik Slobodne Dalmacije i današnji kolumnist tog lista, te Branko Mijić, bivši glavni urednik Novog lista i isto tako sada kolumnist u toj novini. Ambicija je da čujemo argumente sa svih ideoloških polova kako bismo što bolje zavirili – iza zavjese. Uz njih planiram i jedno javljanje u emisiju telefonom uživo što će emisiji dati dodatnu dinamiku.

Narod.hr: Ne bojite se da vas ne bi opet zabranili, jer je zabrana u Vašoj karijeri uistinu bilo dosta!

Tihomir Dujmović: Ha, ha, pa valjda su se cenzori umorili…Da, moja je muka počela 2001. kad dolaskom Račana i Mesića dobivam prvi put otkaz klasičnog radnog odnosa u Slobodnoj Dalmaciji. Dvije sljedeće godine kasnije će me proganjati do te razine da zbog kritičkih kolumni prema Mesiću i Račanu u „Glasu Slavonije“ gdje sam jedino mogao pisati, te još kritičnijih „Opasnih veza“, dobivam otkaz radnog odnosa u Matici iseljenika. Dva puta dolazim u Večernji list i redovito dosežem iznimnu čitanost, ali ništa ne pomaže: dva puta mi otkazuju daljnju suradnju…kod svake promjene lokalne vlasti tjeraju me sa lokalnih televizija ako na lokalnu vlast stižu oni koji su došli 3. siječnja na vlast na nacionalnoj razini… Ali, evo preživio sam, danas sam kolumnist „Slobodne Dalmacije“, kreće mi i ova emisija, izdao sam do sada šest knjiga i kalendar mi je prepun termina za promocije i predavanja… ne dam se…

 

Narod .hr/http://narod.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)