Šutnja je zlo Z. Miliša : Od terora “plenumaša” do prijetnji likvidacijom

Vrijeme:4 min, 59 sec

 

Od socijalističkog “samoupravljanja” ili neposredne demokracije do anarhije i terorizma mali je korak.

Krajem travnja o. g sam pisao na ovom portalu konstatirao kako se revolucionarnim Dekan Previsicstudentima manipulira ili su sami dio politike. Pisao sam da je tada najavljivana suradnja Bogoslovnog i Filozofskog fakulteta bila povod za podizanje mobilnosti (skrivenih) revolucionara za (njihove) nove akcije. Prosvjednici ne odustaju od rušenja dekana Previšića, a sada demonstriraju puč na istom fakultetu. Skriveni od javnosti, inicijatori smjene Dekana u svojim nakanama prijete nasilnom preuzimanju Fakulteta i Sveučilišta u Zagrebu. O tome su izvijestili tek neki portali dok su Jutarnji list i Novi list nekritički stali na stranu “plenumaša.” Ništa se nije promijenilo kada su stigle i zadnje prijetnje likvidacijom, o čemu pišem na kraju teksta.

Koji su ciljevi i taktika Plenumaša?

Smozvani plenumaši se ponašaju kao diverzanti, teroriziraju sve koji im se ne žele priključiti. One koji im se suprotstavljaju, ignoriraju, ne podržavaju ili ne sudjeluju u njihovim akcijama, nazivaju “neprijateljima demokracije.” Nameću svoju ideju solidarnosti i prihvaćaju samo one koju za neposrednu demokraciju, smjene čelnika ustanova, blokadu nastave i državnih institucija. Sve to rade, krijući se iza internetetske anonimnosti. Bravo “junačine”! Najveći dio (nekada i danas) studenata odbacuje ideju i metodu neposredne demokracije anonimnih revolucionarnih aktivista. Podsjećam da je rektor zagrebačkog Sveučilišta, prof. dr. Aleksa Bjeliš 16. lipnja o. g komentirao inicijative plenumaša: “Tko nema imena i prezimena, odustaje od toga da je akademski građanin”, a organizatore prosvjeda nazvao je “diverzijom napada na sveučilišna tijela.” Građanski neposluh i hrabrost ne podrazumijeva skrivanje iza (internetskih) anonimusa ili amorfnog kolektiviteta zarobljenog u internetske fobije prema državnim institucijama. Građanska hrabrost nije “junačenje” iza internetske anonimnosti, gdje se ima privid pristaša “revolucije”. Plenum je neformalno tijelo, koje sustavno ignorira (legitimno) Fakultetsko Vijeće, studentski zbor i upravu. Činjenice pokazuju da i u tim prosvjedima ima anarhističkih metoda i poriva, da se studentima i nastavnicima “neaktivistima” prijetilo, ali isti ne miruju. Štoviše, zbijaju svoje redove, postaju sve drski, ciljano kompromitirajući “drugu stranu.” Anonimni revolucionari naFilozofskom fakultetu u Zagrebu ne prestaju terorizirati studente i sve djelatnike s “odlukama” plenumaša. Klasičan primjer manjine koja terorizira većinu. Na mrežnim “stranicama” Slobodno filozofski, Akademska solidarnost, H – alter, Index. hr, Net. hr tendenciozno se staje na stranu revolucionara.

Sada novim (neinstitucionalnim) sredstvima ignoriraju odluke rektora i Senata, “ustaju na noge” zbog nazočnosti zaštitara na Filozofskom, a koje su dekani dužni angažirati kada se ometa normalni rad ustanove. Nekima od njih nije samo uzor Che Guevara nego i đihadistički teoristi! Che Guevara je 1967. poruku mladima: “Mržnja je naš element snage u svakom konfliktu, nenadmašiva mržnja prema neprijatelju koja tjera našeg borca u akciju preko svih njegovih prirodnih granica i pretvara ga u djelotvorni, selektivni i hladni stroj za ubijanje.” Sudjelujući u terorističkim zbivanjima i danas stječe simpatije mladih revolucionara – anarhista. U Njemačkoj je to bilo prepoznatljivo kroz anarhistički socijalizam koji je razvio Gustav Landauer, oslanjajući se na studentsku populaciju i one koji se bore protiv svakog oblika državnih institucija. Poziva se na parolu Schliesst die Universitäten! (“Zatvorite sveučilišta!”). Iz toga je jasno da je samo naivne iznenadila sprega studentskih nemira s anarhistima. Od socijalističkog “samoupravljanja” ili neposredne demokracije do anarhije i terorizma mali je korak. Dosta mi je kvazirevolucionara koji se kriju iza neposredne demokracije i internetske anonimnosti..

Dani kaosa i poziv na linč dekanu Previšića i rektoru Borasu

Već četvrtu godinu se u studenom održavaju diljem svijeta anarhističke manifestacije pod nazivom “Marš milijun maski.” Najviše nasilja 2015. je bilo 1. studenog na ulicama Londona. Brojni demonstranti nosili su maske Guy Fawkesa, simbola “Anonimusa”, koji je još 5. studenog 1605. godine pokušao eksplozivnom napravom minirati engleski parlament. Demonstranti su imali transparente “Jedino rješenje – revolucija.”

U Hannoveru su anarhisti i pankeri 1995. osmislili naziv Dani kaosa. Ratovi su im bili nadahnuće za “svijet u neredu.” Pet godina kasnije, u Heidelbergu na internetskoj (internacionalnoj) “zajednici” prizivaju dane kaosa. Snimljen je dokumentarni film Dani kaosa. Najavljuju sukobe svjetskih razmjera, s istim scenarijem: paljenjem zgrada, okupiranjem vladinih zgrada, naoružavanjem…(poveznica). Taj izravni poziv na eskalaciju nasilja nije shvaćen ozbiljno, neovisno o naknadnim nasilnim prosvjedima, internetskim revolucijama, neredima u BiH (paljenjem vladinih zgrada)… Grčka anarhistička skupina Zavjera preuzela je odgovornost za eksploziju 10. ožujka 2013. u Ateni te zaprijetila novim napadima na policiju, sud i svjedoke tužilaštva na suđenjima svojim članovima osuđenim za terorizam.

Prof. dr. Vlatko Previšić, dekan Filozofskog fakulteta je nedavno u priopćenju za javnost jasno poručio da iza organizatora prosvjeda stoji politika, a Plenum se “izrodio u paralelno političko tijelo izvan akademskih okvira koje Plenumasije svoje političke odluke počelo nametati fakultetskim tijelima…” Prof. Previšić je ranije upozoravao na nositelje političkih akcija kod organiziranja paralelnog sustava vlasti na Fakultetu, kao i na isturene članove tzv. civilnog društva, združenih u provođenju anacionalne politike. To je bio mogući povod da se s piratskog meila 19. rujna 2016. na službeni meill prof. Previšića pošalje prijeteće poruka: “Studenti, radnici, umirovljenici i nezaposleni! Ujedinimo se u solidarnoj borbi protiv korupcije i klijentelizma na Sveučilištu i Filozofskom fakultetu… Borba je počela direktnom akcijom, a nastavlja se na Plenumu. Svi na Plenum, OBA ĆE PASTI! U privitku poslana je slikovna ilustracija (u obliku fotomontaže) na kojoj se vidi maskirani pripadnik terorističke skupine ISIL pred egzekucijom dekana Previšića i rektora Borasa. Odsijecanjem njihovih glava, po uzoru na krvnike Isila, objektivno su analizirali rijetki portali Promise. hr i Dnevno. hr (Damir Kramarić), a neki su tek izvijestili (t- portal, Vijsti.hr, vijesti rtl..) dok su “dominirajući” mediji ignorirali ovu informaciju. Međutim, tek od 21. rujna mainstream mediji prenose odluke plenumaša su zaprijetili blokadom nastave (od 3. listopada) te smjenom dekana i rektora Zagrebačkog sveučilišta.

Članovi Fakultetskog vijeća, dan kasnije su podlegli pritiscima studenata i srušili kvorum, a (nove kolateralne) žrtve postali brojni nastavnici čija su napredovanja prolongirana. Frapantna je šutnja akademske zajednice, s jedne te medijskog linča i/ili reketarenja, s druge strane! Zaključno: Podržavam prosvjede mlade generacije, ali u jednom drugačijem obliku i s bolje definiranim ciljevima i metodama koji ne bi išli na ruku stratega dirigiranog kaosa.

 

prof. dr. sc. Zlatko Miliša/HKV/http://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

One thought on “Šutnja je zlo Z. Miliša : Od terora “plenumaša” do prijetnji likvidacijom

  1. Plenki bi trebao malo požuriti, ili će mu se, kad se bude formirao Sabor i Vlada, ovi mogli valjati ulicama.
    Tko ne vidi poveznicu s ovim na FF-u( SDP-ovci i “Kulturnjaci” su usred svega ovoga…), ne vidi ništa…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)