Izv . prof . dr . sc . Kristijan Krkač : MORAM VAM NEKAJ REČI

Vrijeme:1 min, 49 sec

 
No otplivam ja tak neki dan na Sveticama i sretnem frenda, viđenijeg jazz glazbenika, ni manje ni više neg pod tušem. I tak čavrljamo i veli kak njegova gospođa koja prati kolumne, između ostalog prati i moje tekstove i kak joj je zanimljivo to kak uvek pristupam drugačije od drugih i kak me ne mre smestit nikam. Za većinu zna kaj je od njih za očekivati, a za mene ne zna. Moguće. Rekel sam otprilike sljedeće, a sad bum to malo pojasnil.

(1) Ne znam kak drugi kolumnisti razmišljaju, a niti me previše zanima. S obzirom da se dela o razmišljanju i kritici, onda je valjda najvažnija racionalnost. Ona se pak svodi na jasne pojmove, opravdane tvrdnje i dosljedne zaključke iz dokaznog materijala.

(2) Kaj se područja kritike dotikavle, nemam posebnih interesa, osim racionalnih. U politici onaj tko čini za opće dobro je dobar, a tko ne čini nije. U gospodarstvu onaj tko dela nekaj konkurentno i izvozi na zapadna tržišta je ok, a onaj tko se šlepa uz državu, dela u sivoj zoni, čini prekršaje i kaznena djela je štetočina. U pravosuđu, onaj tko zlorabi i sprečava pravnu državu je smeće, a onaj tko ju provodi je ok. Itd. u znanosti, kulturi, umjetnosti itd. Itd.

Sad, ak me (1) i (2) odpelaju do toga da iz iste skupine jednoga jako kritiziram, a drugoga malo ak i uopće, onda za to imam neko opravdanje. Najvažnije je da nemam, kak bi pisal Ludwig Wittgenstein, nikakvih drugih “pretenzija” jer one ubijaju sposobnost mišljenja (na koncu i djelovanja). I kaj sad ak me (1) i (2) odpelaju do poricanja ili potvrđivanja nekog tzv. “svjetonazora”? Ne znam ja kaj je to, niti to imam. Pun mi je kufer “svjetonazora” koji su nasljednici negdašnjih “ideologija”. Volim vjerovati da ih doslovno nemam. Imam “sliku sveta” (Weltbild), ali to je nekaj drugo, suprotno. To je posljedica racionalnosti i kritike, a ne pretpostavka.

Evo primjerice, Hrvati se malo krečeju, puno sede, jedu nezdravu i/ili brzu hranu i gojazni su. Kaj iz toga sledi zaključite sami. Ja sam se pospominal i svoje odplival. Samo sam vam to htel reči.

 

Izv . prof . dr . sc . Kristijan Krkač/Hrvatsko nebo

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)