Dr. Andrija Hebrang dobitnik nagrade za najbolju knjigu iz Domovinskog rata

Vrijeme:1 min, 24 sec

 

Dr. Andrija Hebrang dobitnik nagrade za najbolju knjigu iz Domovinskog rata

Književno-publicističku nagradu „Bili smo prvi kad je trebalo“, za najbolju knjigu – monografiju iz Domovinskog rata, za 2016. godinu, dobio je prof. dr. sc. Andrija Hebrang sa suradnicima, za knjigu „Hrvatski sanitet tijekom srpsko-crnogorske agresije na Republiku Hrvatsku 1990. – 1995.“., koju su zajednički objavili Medicinska naklada i Udruga hrvatskih liječnika dragovoljaca 1990.-1991.

– Ova iznimno značajna knjiga, koja donosi prikaz ratnog saniteta obrane Hrvatske, odnosno sve što je vezano od osnivanja Glavnog sanitetskog stožera RH, po do zdravstvenih ustanova uključenih u Domovinski rat (Vukovar, Osijek, Pakrac, Sisak, Zagreb, Gospić, Split, Zadar, Rijeka, Nova Gradiška i drugih) te rezultata analize liječenja ranjenika i prikaza učinkovitosti u liječenju, ocijenjena je najboljom od 16 pristiglih knjiga na natječaj – rekao je Mladen Pavković, predsjednik žirija, koji je bio sastavljen isključivo od sudionika Domovinskoga rata.

Nagradu dodjeljuju Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. i Udruga branitelja Domovinskog rata „Zagrebački velesajam“ u suradnji s drugim Udrugama proizašlim iz Domovinskog rata, a bit će svečano uručena 7. listopada u 11 sati u dvorani „Zagrebačkog velesajma“.

Prosudbeni sud još je pohvalio dvije knjige: „58“ (HOS u obrani Vukovara i Bogdanovaca) autora Damira Markuša-Kutine i „Krhotine djetinjstva“ (skupine autora).

Nagrada se dodjeljuje od 2000., a dosad su je dobili: Branka Primorac, general Janko Bobetko, Miroslav Međimorec, Ante Beljo, dr. Miroslav Tuđman, Stipe Pole, Gordana Turić, Julienne Eden Bušić, dr. Milan Vuković, Bože Vukušić, admiral Davor Domazet –Lošo (lani) i drugi, s ciljem da se potakne pisanje o stvaranju hrvatske države, prije svega samih sudionika obrane Republike Hrvatske – da se ne zaboravi.

Željko Baća,
predsjednik Udruge branitelja Domovinskog rata „Zagrebački velesajam“

Hrvatsko nebo