EKSKLUZIVNO Ustavni sud BiH : Odbijen zahtjev vlasti RS-­a­, 9. siječnja je neustavan

Vrijeme:55 sec

 

Ustavni sud BiH odbio je zahtjev za preispitivanje odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine čime je konačno potvrđeno da se 9. siječnja smatra neustavnim, doznaje Večernji list BiH od izvora unutar Ustavnog suda. U tijeku je stanka plenarnog zasjedanja Ustavnog suda BiH na kojoj sudjeluje devet sudaca.

Tijekom dana Ustavni sud BiH treba razmotriti još informaciju o provođenju odluke oko 9. siječnja iz studenog prošle godine te će se suci očitovati i o zahtjevu da se zabrani održavanje referenduma u Republici Srpskoj zakazanog za sljedeću nedjelju 25. rujna.

Ustavni sud BiH donio je u studenom prošle godine odluku kojom se neustavnom proglašava dan toga entiteta, 09. siječnja smatrajući kako se time krše prava Hrvata, Bošnjaka i drugih nesrba u Republici Srpskoj. Tu odluku su odbili politički predstavnici Republike Srpske te su za 25. rujna zakazali referendum oko nastavljanja proslavljanja Dana RS­a 9. siječnja.

Srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić jučer je najavio da će u slučaju odbijanja zahtjeva vlasti RS-­a za preispitivanje odluke oko Dana RS-­a u BiH nastupiti ‘neviđeno’ pogoršanje prilika.

 

 Zoran Krešić/Večernji list/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)