Petrov: Pregovori s HDZ-om pozitivniji i konstruktivniji nego prije

Vrijeme:2 min, 21 sec

 

Pregovori HDZ-a i Mosta

Čelnik Mosta Božo Petrov izjavio je uoči početka sjednice tehničke Vlade kako su pregovori s HDZ-om pozitivniji i konstruktivniji od onih prijašnjih te da vjeruje kako će završiti za tjedan, dva.

Nastavit ćemo razgovore i vjerujem da ćemo unutar tjedan, dva maksimalno završiti apsolutno sve i onda će biti i sedam jamstava i cijeli paket, izjavio je Petrov ispred Banskih dvora, dodavši da jučerašnji razgovori u HDZ-u ulijevaju povjerenje i nadu da će stvari biti mnogo bolje.

Mislim da smo bili transparentni i korektni apsolutno prema svima. Razumijem da je HDZ oprezan prema nama jer su nas voljeli okarakterizirati i ucjenjivačima i onima koji postavljaju ultimatume. S druge strane, i mi trebamo biti oprezni jer imamo dosta loše iskustvo s HDZ-om, kazao je.

Jandroković: HDZ će inzistirati da Plenković bude premijer

Glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković rekao je da će HDZ u pregovorima s Mostom inzistirati da predsjednikstranke Andrej Plenković bude novi premijer. To smo rekli od prvog trenutka. Demokratski standard je da predsjednik stranke koja je dobila najveće povjerenje građana bude predsjednik Vlade i to je apsolutno nešto na čemu ćemo inzistirati, dodao je.

Na pitanje hoće li Most dobiti ministarstva koja traži, odgovorio je kako jučer na pregovorima o tome uopće nije bilo riječi. Žao mu je što pojedini mediji spekuliraju o tome jer, kako je kazao, to uopće nije utemeljeno na činjenicama i istini.

HDZ-ov tehnički ministar branitelja Tomo Medved izjavio je kako će o tome hoće li ostati na ministarskoj dužnosti odlučiti novi premijer, pozvavši sve da budu strpljivi jer su pregovori HDZ-a i Mosta počeli tek jučer, ali da mogu očekivati kako će Hrvatska vrlo brzo dobiti stabilnu vladu.
HDZ-ov tehnički ministar kulture Zlatko Hasanbegović ustvrdio je da će se u kratkom vremenu formirati nova vlada HDZ-a i Mosta jer ona, naglasio je, nema nikakvu alternativu.

Tehnički ministar turizma Anton Kliman kazao je da nije u tijeku vezano za pregovore jer se situacija mijenja iz časa u čas, no vjeruje da će se naći načina za sastavljanje saborske većine i vlade. Razuma ima, volje ima i mislim da će to biti ‘ok’, dodao je.

Upitan očekuje li da će ostati ministar i u novoj vladi, Dario Nakić je napomenuo da još nije ni Sabor formiran, te istaknuo da u predizbornoj kampanji između HDZ-a i Mosta nije bilo “teških riječi” koje bi negativno utjecale na odnose dviju stranaka. Ne znam da je bilo toliko teških riječi, zar jest? Evo, sada ćemo sjesti i razgovarati najnormalnije. Ja osobno nemam nekih problema, rekao je.

Tehnički ministar vanjskih poslova Miro Kovač ponosan je, kaže, što je dobio najviše glasova na listi HDZ-a u IX. izbornoj jedinici te je zahvalio biračima na povjerenju koje su mu dali.

 

HKV/http://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori