Izv . prof . dr . sc . Kristijan Krkač : KOLEKCIONAR A NE ZLOČINAC

Vrijeme:1 min, 58 sec

Svi su se obrušili na sirotog Beljaka (ili Beljka, nagađam “beljak” = onaj koji se belji, bilo da se ruga iz nemoći ili nadmoći, bilo da vrijeđa jer ne zna bolje). O tome tko je on sve je rečeno, možda najbolje u ilustraciji na društvenim mrežama na kojoj uz fotografiju auto radio kazetofona stoji natpis “KOLEKCIONAR, A NE ZLOČINAC”. No važnije pitanje je što je on?

Predsjednik jedne nekad velike i važne hrvatske stranke koja se nije snašla u novoj demokraciji ni ideološki, niti gospodarski. Onoliko koliko su socijaldemokrati propustili redefinirati pojam radnika i učiniti ga politički važnim u 21. st., toliko su HSS-ovci učinili isto s pojmom seljaka.

Što mu se zaista stavlja na teret? Većina stvari koje se navode su pogrešne, jer prigovarači nemaju evidentiranu povijest prigovaranja i ostalima koji čine iste propuste. Dakle politikantstvo i licemjerje. Primjerice „protudemokrat“ koji samovoljno vlada? Nije ništa gori od SDP-a u kojem na predsjedničkim izborima predsjednik ima protukandidata koji nema izglede za pobjedu, ili od HDZ-a u kojem čak niti ne postoji protukandidat.

Ono što mu se ne prigovara, a što bi trebalo prigovarati, prije autoritarnosti, protudemokratičnosti i neinteligentne samovolje je iracionalnost. Suspenzija je sasvim normalna procedura koja slijedi onome tko štogod loše učini. To što zabranjuje suspendiranima izlazak u javnost i medije je doslovno protuzakonito osim u slučaju da nisu potpisom pristali uz takvo ograničenje djelovanja što je teško vjerovati.

I ovdje selska kola „seljo-beljo“ kreću nizbrdo. Što su to točno njih 100 učinili loše? Beljak tvrdi da su radili protiv stranke. Je li tijekom svoje konferencije iznio ijedan ARGUMENT ili barem primjer DOKAZNOG MATERIJALA temeljem kojeg tereti “najistaknutije” članove? Nije. Zar to javnost nema pravo znati? Ili to uopće ne postoji?

Kako ništa od navedenog nije iznio, nemamo nikakvog razloga vjerovati da dokazni materijal uopće postoji. Imamo samo njegovu samovolju. Beljak je dakle samovoljan. Još uvijek ljudski, ali ne bogznakaj pametno. No imamo i iracionalnost. Beljak je dakle IRACIONALAN. To više nije ljudski, barem ne u smislu u kojem Homo sapiens sapiens svoj opstanak najviše treba zahvaliti svojoj praktičnoj racionalnosti.

Temeljem rečenog vjerojatan je raskol u stranci (po ključu HSLS-a) i izumiranje HSS-a kao parlamentarne stranke. Još jedan velikan odlazi u ropotarnicu zadnjih 26 godina hrvatske političke sramote. Možda je to i najbolje. Ne treba robovati mitovima, legendama i plišanim životinjama.

 

Izv . prof . dr . sc . Kristijan Krkač/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)