Arapi u Hercegovini kupuju tvrtke, zanimljive nekretnine 
su im na Boračkom jezeru

Vrijeme:2 min, 2 sec

 

Za razliku od Sarajeva i središnjeg dijela Bosne, gdje su cijene nekretnina, zemljišta, vila, stanova posljednjih mjeseci skočile više puta zbog prave invazije građana iz arapskih zemalja, na području Hercegovine događa se jedan posve drukčiji trend. Jača dolazak turista, Arapi, a još više Turci kupuju kompanije i pokreću biznis ovdje. Prema riječima Kamela Ratkušića iz agencije Agenta d.o.o. iz Mostara, u posljednjih mjesec dana dogodilo se nekoliko poslovnih akvizicija na području Hercegovine. Uz Hepok, koji je prodan, Kuvajtski fond kupio je još jednu plantažu, a u pregovorima je i s vlasnicima nekadašnjih Staklenika u mostarskom naselju Buna koji su djelovali u sklopu Hepoka, odnosno još veće poslovne grupacije APRO-a, kao i određenih poljoprivrednih lokacija na području Ljubuškog.

Turizam u Mostaru

“Trenutačno je najveće zanimanje ljudi koji dolaze iz arapskih zemalja za turizam, a krenulo je i s investicijama koje su jedine prave, zdrave investicije nakon dugog niza godina ulaganja uglavnom u agroproizvodnju”, rekao je za “Večernjak” Ratkušić koji ističe kako posljednje dvije godine pokušava snažnije otvoriti područje Hercegovine koje je puno zanimljivije po svojim ljepotama i potencijalima. Objasnio je kako se BiH, a napose Hercegovina, smatra iznimno ekološki prihvatljivim područjem koje nije zagađano, te su u planu proizvodi koji bi se tu proizvodili uz određenu prilagodbu te prodavali na tržištu arapskih zemalja, ali i određenih zemalja Europske unije. Ratkušić pri tome otkriva kako Turci pokazuju još veću poduzetnost te su, bez puno pompe, kupili određene kompanije i već započeli proizvodnju i izvoz kako u Tursku tako i u zemlje EU. Isti sugovornik navodi i kako su arapski posrednici već rezervirali određene hotelske smještaje na desetak godina unaprijed, a otvoreno se u kuloarima tvrdilo i da su određeni kapaciteti prodani, no to još nije javno potvrđeno.

Problem prometnice

“No, zanimanja za nekretnine na području Hercegovine gotovo da i nema. Na Arape snažan dojam ostavljaju klima i naše prirodne ljepote, i gotovo 95% njihovih akvizicija vezano je uz to područje. Blizina zračne luke, cijene, ponuda Sarajeva snažno ih privlače. Dakako, i vrlo povoljne cijene s obzirom na njihove uvjete”, dodao je Ratkušić. Pri tome je otkrio kako je u Hercegovini Arapima ipak jedna lokacija iznimno zanimljiva. A riječ je o Boračkom jezeru. Tamošnje ljepote, jezero i priroda su ih očarali, ali veliki problem za investicije predstavlja vrlo loša prometna infrastruktura. To gotovo da ih u cijelosti odbija doći i kupiti nekretnine pored ovoga jezera smještenoga u konjičkoj općini.

 

 Zoran Krešić /Večernji list/Hrvatsko nebo

Odgovori