Koža Nikole Znaora osvaja svijet

Vrijeme:1 min, 16 sec

 

znaor-nNikola Znaor je kao student treće godine arhitekture na bečkoj Akademiji umjetnosti pobijedio na europskom natjecanju ‘A dream 2012’, a sada je osvojio prestižnu „James Dyson Award 2016“ za sustav suncobrana „Airshade“ koji stvara “kožu” građevine, i regulira temperaturu u unutrašnjosti zgrade.

 

 

 

airshadeSustav hlađenja ne zahtjeva vanjsko napajanje i ne ovisi o vanjskim izvorima energije ili senzora. Svaki zaslon reagira drugačije na suncui može reagirati fleksibilno na utjecaje iz okoline. Airshade je primjenjiv na različitim zgradama, fasadama, krovovima i prozorima.

 

 

 

 

nznor-zgradaSuncobrani se otvaraju i zatvaraju na temelju razlike u temperaturi i kao posljedica toga zrak se širi, povećava se tlak i guranjem pneumatskog cilindra povećava se i volumen i suncobran se otvara. Kada se konzola ohladi, tlak pada, smanjuje se volumen, zrak ‘usisava’ cilindar i suncobran se zatvara, opisao je Znaor princip na kojemu radi Airshade/Woolshade. Izum je izrađen od aluminijskog kostura s drvenim, zamjenjivim dijelovima, dok je pokrov napravljen od organskog pamuka premazanog pčelinjim voskom.

U zagrebačkom MIOC-u (MIOC je obrazovnim profilom prirodoslovno-matematička gimnazija. Osnovana je 1964. kao XV. matematička gimnazija u Zagrebu) stekao je, što i sam ne propušta naglasiti,  respektabilno znanje koje mi je kasnije pomoglo, kao što mu je u razvoju ideje pomogao bivši razrednik i profesor kemije u MIOC-u Revik Nuss.

darko-i-nikolaNikola Znaor mlađi je sin svjetski priznatog stručnjaka za ekološku poljoprivredu, dr.sc. Darka Znaora, i korijene vuče iz Imotske krajine – Imotskog i Hršćevana.

 

 

 

 

 

Hrvatsko nebo

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)