Hrvatsko nebo Milanoviću : Šteta jer si gubitnik ……

Vrijeme:3 min, 48 sec

 

PORAZ NA IZBORIMA

Milanović: Ne planiram se više kandidirati za predsjednika SDP-a

“Očekujem da tijela stranke donesu odluku o raspisivanju izbora. Po mom sudu, bolje je što prije”

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović rekao je danas da se više neće kandidirati na unutastranačkim izborima.

– Nakon jučerašnjih rezultata ne planiram se više kandidirati za predsjednika SDP-a – rekao je Milanović na današnjoj je konferenciji za medije u sjedištu stranke na Iblerovu trgu.

– Očekujem da tijela stranke donesu odluku o raspisivanju izbora. Po mom sudu, bolje je što prije kako bi se stranka mogla pripremiti za lokalne izbore 2017. – rekao je Milanović.

Milanović je rekao da za nikad manji odaziv nisu krivi građani.

– Zahvaljujem svima koji su nam dali podršku, onima koji nisu ne zamjeram, očito je neki dublji poremećaj prisutan u hrvatskoj poltiici i društvenom životu, ali to ne može služiti kao izgovor – rekao je Milanović, koji je ponovio da od velike koalicije neće biti ništa.

Govoreći o optužbama i napadima na SDP zbog navodne zaštite udbaških egzekutora, rekao je za šefa HDZ-a Andreja Plenkovića da je bio štićenik u komunističkom režimu i da je odrastao sa srebrnom žličicom u ustima. Dodao je da očekuje ispriku zbog spornih izjava.

“Neću se dosađivati”

Milanović je rekao da je bitno imati jasan stav i čvrsto se boriti. Rekao je da su standardi za SDP neusporedivo viši nego za drugu stranu.

– Ali ja sam to odabrao i znao sam da će to biti moj put, i to će i dalje biti moj put – rekao je Milanović, naglašavajući da će SDP i dalje biti njegova stranka.

Govoreći o pregovorima o formiranju Vlade rekao je da su minimalne šanse da se iz toga rodi nešto što Hrvatskoj treba, a to je stabilna i odgovorna vlada.

– Računali smo da će nam građani u postotku dati najveće povjerenje, to se nije dogodilo – rekao je Milanović, dodajući da je 21 mandat otišao prosvjednim strankama. Za Most je rekao da ne zna što su im ideologija i ciljevi.

Nije dao jasan odgovor na pitanje hoće li biti saborski zastupnik.

– Nakon ovih 10 i više godina u kojima si dnevno izložen podražajima, razmislit ću čime ću se baviti, ali se sigurno u životu neću dosađivati – rekao je Milanović, dodajući da je Plenkoviću, koji mu se požalio kako mu je teško ovih nekoliko mjeseci, odgovorio: “10 godina. And I’m still kicking”.

Za svoje napade na srbijanski državni vrh rekao je da to nije desničarenje i da će to i dalje raditi. Rekao je da je činjenica da srpska manjina u ogromnoj većini glasa za SDP, a predstavnici Srba dobivaju mrvice.

Govoreći o koaliciji, rekao je da ih s HSS-om vežu godine suradnje te da se nada da će suradnja opstati.

– To smatram dobrim za hrvatsko društvo i to treba nastaviti – rekao je Milanović.

Mogući nasljednici

Nakon jučerašnjih izvanrednih parlamentarnih izbora nagađalo se da bi šef SDP-a mogao podnijeti ostavku na to čelno mjesto, a tada se kreće u potragu za novim šefom SDP-a.

Hini je u krugu Milanovićevih suradnika potvrđena informacija koju je objavio Novi list da Milanović više ne namjerava voditi SDP. Doznaje se kako se o tome razgovaralo u izbornom stožeru u nedjelju navečer, nakon objave rezultata izvanrednih parlamentarnih izbora na kojima je SDP osvojio 54 mandata, sedam manje od HDZ-a, što im ne daje izglednu mogućnost za sastavljanje nove vlade.

Milanović je svojim suradnicima kazao kako više ne namjerava voditi stranku, a izvor iz Predsjedništva stranke nije znao precizirati hoće li Milanović već sada podnijeti ostavku i prepustiti svom zamjeniku Ranku Ostojiću da pripremi unutarstranačke izbore ili će tek najaviti kako se ne namjerava ponovo kandidirati za predsjednika.

U SDP-u očekuju da će novo vodstvo dobiti do početka prosinca, a kao mogući kandidati za Milanovićeva nasljednika spominju se Tonino Picula, Siniša Hajdaš Dončić i Ranko Ostojić.

Milanović SDP vodi od 2007., no stranka izbornu pobjedu nije ostvarila od parlamentarnih izbora 2011.

Žestoke igre prijestolja

Kako je već pisao Večernji list, sve je izglednije da će Milanović teško SDP dovesti na vlast i da u SDP-u počinju  žestoke igre prijestolja. A naći mu nasljednika neće biti nimalo lagan zadatak. Prvi problem na kojem bi moglo zapeti jest pitanje kada bi se ti novi unutarstranački izbori u SDP-u uopće trebali održati.

Prema Statutu, izbori se moraju provesti u roku od 150 dana od službene objave rezultata parlamentarnih izbora. Što znači da se mogu održati što prije, ali i tek iduće godine, što će oni bliski Milanoviću i zagovarati.

 

Bojan Arežina/Hina /Vecernji.hr/http://www.vecernji.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori