HDZ slavio u Splitu, Dubrovniku, Zadru, Karlovcu i tradicionalnim uporištima Mosta

Vrijeme:3 min, 45 sec

 

 

HDZ je relativni pobjednik ponovljenih parlamentarnih izbora. Ova je stranka slavila u Splitu, Dubrovniku, Zadru, Karlovcu, Slavonskom te tradicionalnim uporištima Mosta u Metkoviću, Omišu i Vrgorcu. U Osijeku i Zagrebu SDP-ova koalicija ima blagu prednost, dok su Rijeka i Varaždin i dalje tradicionalna uporišta lijeve koalicije.

HDZ-u su i ovog puta tradicionalno bile naklonjenije dvije dalmatinske i dvije slavonske izborne jedinice, te Gorski kotar i Lika. SDP je pobijedio u Zagorju te Istri i Primorju.

HDZ dominantan na istoku Zagreba

Zanimljivi su rezultati u glavnom gradu. Centar i Zapad kao dio prve izborne jedinice i ovog su puta ostali vjerni SDP-u koji je osvojio 39,65 posto. HDZ je na 31, a Most na deset posto. Živi zid je četvrta snaga sa 5,76 posto. Zanimljivo, u centru i na zapadu Zagreba prag ne prelazi stranka gradonačelnika Milana Bandića koja u I. izbornoj jedinici osvaja 4,20 posto glasova.

U II. izbornu jedinicu, u koju spada istok Zagreba HDZ je sa 37,12 posto odnio pobjedu. Drugi je SDP sa 29, treći Milan Bandić sa 11,6. Most sa 10,81 zauzeo je četvrto mjesto, a Živi zid sa 7,22 posto je peti.

Jugoistok Zagreba dio je VI. izborne jedinice. Tu je pobjednik SDP sa 39,84 posto. Daleko ispod je HDZ koji je ostao na 29,07 posto. Most ima 9,84 posto, Živi zid 6,82, a Bandićeva stranka je na 6,67 posto.

Na kraju, južni dio Zagreba je dio VII. izborne jedinice. I tamo je pobjedu sa 35 posto glasova odnio SDP. HDZ je na 31,85, a Most na 11,42. Živi zid je na 7,88 posto, a Bandić peti prelazi izborni prag sa 6,77 posto.

Split HDZ-u, Rijeka SDP-u

U Splitu je pobjedu uvjerljivo odnio HDZ s 37,17 posto. Na drugom mjestu je SDP-ova koalicija s 31,16 posto. Treći je Most sa 16,39 posto, a na četvrtom mjestu u Splitu je Pametno i Za grad sa 6,33 posto. Time je lokalna stranka Pametno, koja nigdje nije prešla izborni prag, u samom Splitu za više od dva postotna poena prestigla Živi zid.

Rijeka se ponovo pokazala sigurnom utvrdom SDP-a. Stranka Zorana Milanovića i partneri tamo su osvojili čak 43,40 posto. Daleko ispod je HDZ koji je ostao na 24,26 posto. Živi zid je treći sa 8,62 posto. Slijedi ga Most sa 7,90. Na petom mjestu je IDS koalicija koja ima 7,58 posto.

Blaga prednost SDP-a u Osijeku – Zadar i Dubrovnik HDZ-u

Zanimljivo je stanje u Osijeku gdje je u tijesnoj borbi pobjedu odnio SDP. SDP-ovci su u slavonskoj metropoli skupili 32,66 posto glasova dok je HDZ ostao na 32,07 posto. Most je treća snaga sa 10,82, a HDSSB ima 8,78. Prag u gradu prelazi i Živi zid koji je sakupio 8,25 posto.

Kao što je Rijeka SDP-ova, tako je i Zadar tradicionalna HDZ-ova utvrda. HDZ-ovci su u Zadru sakupili 39 posto glasova, znatno više od 33 posto SDP-ovih. Treći je Most sa 11,80 posto, a Živi zid je četvrti i broji 6,49 posto glasova.

U Dubrovniku, gdje je na vlasti koalicija HNS-a i SDP-a, ovog je puta slavio HDZ s 38 posto potpore. SDP-ova koalicija osvojila je nešto manje od 34. a Most je sakupio 14 posto glasova.

HDZ slavio u tradicionalnim utvrdama Mosta

Zanimljivo je pogledati stanje u Metkoviću, Omišu i Vrgorcu, sredinama iz koje dolaze Mostovi gradonačelnici.

U Metkoviću je pobjedu odnio HDZ koji je skupio 39,18 posto. Most Bože Petrova, koji je uglavnom nastao u Metkoviću, ovdje zaostaje i sakupio je 35,80 posto. SDP u Metkoviću ima slabašnih 19,77 posto.

Omiš se, također, pokazao sigurnim bastionom HDZ-a. Stranka Andreja Plenkovića u Omišu je skupila enormnih 45,51 posto potpore. Daleko ispod je Kovačićev Most koji ima 28,68 posto. SDP je u Omišu na zanemarivih 16 posto.

I u Vrgorcu, gdje je na vlasti koalicija Mosta i SDP-a, i mjestu novopečenog Mostovca i gradonačelnika Ante Pranića – koji nije uspio ući u Sabor, pobjedu također odnosi HDZ koji je skupio 45 posto potpore. Most je na drugom mjestu sa 24,60 posto, a SDP tek malo zaostaje i ima 24,36 posto potpore birača.

HDZ je također slavio u Šibeniku, Makarskoj, Karlovcu, Slavonskom Brodu, Vinkovcima, Vukovaru, Belom Manastiru, Virovitici …

 

M.M./HRSvijet.net/http://www.hrsvijet.net/Hrvatsko nebo 

One thought on “HDZ slavio u Splitu, Dubrovniku, Zadru, Karlovcu i tradicionalnim uporištima Mosta

  1. Ovo su za sada poznati saborski zastupnici i poredak po preferencijalnim glasovima po izbornim jedinicama.

    jedinica: Zoran Milanović, Andrej Plenković, Bruna Esih, Vlaho Orepić, Davor Bernardić, Vesna Pusić, Željko Reiner, Goran Aleksić, Siniša Varga, Orsat Miljenić, Gordan Jandroković, Joško Klisović, Darinko Kosor, Igor Dragovan
    jedinica: Anka Mrak Taritaš, Gordan Maras, Zlatko Hasanbegović, Ivana Maletić, Milan Bandić, Milijan Brkić, Stjepan Kožić, Branko Hrg, Ivan Lovrinović, Slaven Dobrović, Vedran Babić, Gordana Sobol, Andrija Mikulić, Kažimir Varda
    jedinica: Siniša Hajdaš Dončić, Matija Posavec, Milorad Batinić, Žarko Tušek, Predrag Štromar, Darko Horvat, Stjepan Kovač, Robert Podolnjak, Anđelko Stričak, Josip Križanić, Vladimira Palfi, Marko Vešligaj, Mario Habek i Marija Puh
    jedinica: Tomislav Tolušić, Miroslav Tuđman, Ivan Vrdoljak, Domagoj Hajduković, Ivan Anušić, Miroslav Šimić, Branimir Glavaš, Ana-marija Petin, Tomislav Žagar, Hrvoje Runtić, Josip Đakić, Vlatko Kopić, Irena Petrijevčanin Vuksanović, Damir Tomić SAMO 1 da obrnem na krscansku v bi bila sritnica !
    jedinica: Zdravko Marić, Stevo Culej, Zdravko Ronko, Predrag Matić, Danijel Marušić, Ivan Penava, Tomislav Panenić, Mladen Karlić, Davor Vlaović, Pero Ćosić, Dražen Milinković, Franjo Lucić, Ivica Mišić, Marta Luc-Polanc
    jedinica: Goran Marić, Mirando Mrsić, Dražen Barišić, Ivo Žinić, Bojan Glavašević, Nenad Stazić, Drago Prgomet, Goran Beus Richembergh, Nikola Grmoja, Darinko Dumbović, Željko Lenart, Ivan Pernar, Dražen Bošnjaković, Jasen Mesić
    jedinica: Milanka Opačić, Davor Ivo Stier, Krešo Beljak, Ivan Vilibor Sinčić, Tomo Medved, Damir Jelić, Domagoj Ivan Milošević, Mihael Zmajlović, Tomislav Klarić, Josip Katalinić, Tomislav Ćorić, Damir Mateljan, Saša Đujić i Tomislav Saucha
    jedinica: Boris Miletić, Peđa Grbin, Željko Jovanović, Oleg Butković, Silvano Hrelja, Anton Kliman, Ivan Kirin, Ines Strenja Linić, Darijo Vasilić, Giovanni Sponza, Marin Škibola, Tulio Demetlika, Nada Turina-Đurić, Romana Jerković
    jedinica: Ranko Ostojić, Miro Kovač, Darko Milinović, Miro Bulj, Branka Juričev Martinčev, Ante Sanader, Davor Lončar, Franko Vidović, Nediljko Dujić, Grozdana Perić, Ivan Klarin, Hrvoje Zekanović, Sabina Glasovac, Marko Vučetić
    jedinica: Damir Krstičević, Boris Lalovac, Božo Petrov, Milan Kujundžić, Ivan Kovačić, Arsen Bauk, Branko Grčič, Branko Bačić, Lovro Kuščević, Goran Dodik, Mato Franković, Andro Krstulović Opara, Petar Škorić, Darko Parić
    jedinica: Željko Glasnović, Božo Ljubić, Željko Raguž

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)