IZBORI – Računalna forenzika protiv APIS-a

Vrijeme:5 min, 56 sec

 

Onaj tko je imalo pozornije pratio protekle saborske izbore, koji su se održali 8. studenoga 2015., uočio je brojne nelogičnosti. Pod nelogičnostima misli se na očite prijevare dotadašnje vlasti kojoj su na čelu bili SDP i HNS, odnosno Zoran Milanović i Vesna Pusić. Blago rečeno, tijek tih izbora bio je – nelogičan. U svim prijašnjim izborima HDZ-ovi rezultati bili su bolji što se vrijeme prebrojavanja glasova bližilo kraju. Ovaj put je bilo obrnuto! Oko 1 (jedan) sat iza ponoći (9. XI. 2015.) počinje osjetni pad HDZ-ovih glasova. Taj je problem odmah postao očit. Svima samo ne tadašnjim čelnicima Hrvatske demokratske zajednice!!! Bio je to očiti dokaz da je tijekom obrade izbornih podataka u središtu zbivanja – a trebalo je biti najobičnije prebrojavanje pristiglih – došlo do planirane i protuzakonite intervencije. Došlo je – jasnim rječnikom rečeno – do zlouporabe izbora.

 

Računalni eksperti, kao i oni koji poznaju izbornu tematiku i imaju golemo iskustvo od prvih demokratskih izbora 1990. godine, odmah su uočili da je došlo do namjerne promjene unosa lažnih podataka u korist SDP-a. Dakako, na štetu HDZ-a. Sad se samo od sebe postavlja pitanje je li središnja obrada podataka izbora obrađivala takvu bazu (takav unos podataka) ili je u nekom trenutku obrada nastavljena s unosom krivotvorenih podataka (glasova birača) u usporednu bazu.

Svima nam je jako dobro poznato kako se prikupljeni i uneseni podatci sa svih izbornih mjesta trebaju i moraju dati na obradu u dva odvojena središta (centra) i da se zaduži svaka izborna komisija da provjeri točnost unijetih podataka sa svog izbornog mjesta. Rad tih središta trebaju nadzirati stranački informatičari. Tek tada bi se rezultati mogli uspoređivati. Sada je političkim strankama omogućen samo uvid u točnost unesenih podataka za pojedino izborno mjesto ali nemaju uvida u ono što je stvarna podloga za konačne rezultate.

Ali ima nade. To je ono što brine Zorana Milanovića i njegovu nenarodnui i protuhrvatsku crvenu projugoslavensko-orjunašku kriminalnu kamarilu. A to je da se ne može sakriti prijevara. Sve SDP-ove prijevare u noći od 8. na 9. studenoga 2015. nisu zauvijek „izbrisane“. One su zauvijek i zanavek sačuvane i bit će – kad-tad –otkrivene putem RAČUNALNE FORENZIKE.[1]

Iz prethodnoga očito je da je Zoran Milanović, kao čelnik koalicije Hrvatska raste, izvršio prijevaru na izborima od 8. studenoga 2015. To je svima bilo očito i iz Domoljubne koalicije, čiji su čelnici i simpatizeri te noći neviđene krađe demokracije bili u Globusu na Zagrebačkom velesajmu. Stari hadezeovac Franjo Horvatić od Dugoga Sela mi govori: »Najprije nam jave na televiziji da HDZ, odnosno Domoljubna koalicija ima više 13 saborskih zastupnika od koalicije Hrvatska raste. Iza pola noći, kada idem kući, ta prednost padne na devet zastupnika. Dođem u Dugo Selo moj HDZ ima samo šest zastupnika više od SDP-a. Probudim se ujutro, ono HDZ ima 59, a SDP 56 zastupnika. Samo tri više! Odmah sam znao da tu nisu čista posla.«

Postavlja se pitanje tko je to i kako lažirao izbore početkom studenoga 2015. To je učinio ili naredio Zoran Milanović, a doslovno proveo njegov crveni ministar Arsen Bauk. Kako? Tako što je, nakon 20 sati – kada su rezultati za SDP bili loši – u APIS stigao „matematičar“ Bauk i počeo s prljavim poslom. Prvi Milanović-Baukov napad na APIS počeo je te izborne večeri u 21 sat i 3 minute. U roku dvije minute, do 21:05 h, uspjeli su zaustaviti Reuters! O čemu se radi? Ili kako to Arsen Bauk radi? Ovako… Do 21 sat u APIS je stiglo 70 posto podataka s izbora toga dana. Tada je izvršen tzv. BACK UP.[2] Sve prikupljene rezultate izbora prebacio je Bauk i njegova ekipa na drugi dokument i tada je započelo s prijevarom. Pojednostavnimo prijevaru. Onih 70 posto izbornih podataka više se nije diralo. Preostalih 30 posto izbornih rezultata poslužilo je Arsenu Bauku, Zoranu Milanoviću i koaliciji Hrvatske raste za prijevaru. Tijekom te noći velike izborne prijevare, neviđene od 2000. godine, tada je započeo špajz. Šest puta je padao mrežni sustav. Budući sustav ne može pasti, ovo je samo bila varka za one koji ne znaju. U to vrijeme Bauk i njegovi drugari nastavili su s prijevarama, rihtanjima rezultata. U APIS-u ostali su do ranih jutarnjih sati. U međuvremenu bilo je tu velikih svađa između Bauka i njegovih saradnika. Oni pametniji i informiraniji upozoravali su ga kako će kad-tad biti otkrivena prijevara i da će za nju, prijevaru, netko – opet kad-tad – kazneno odgovarati.

Što je HDZ i druge političke stranke i koalicije morao i trebati napraviti da spriječi drugu prijevaru u APIS-u?
– Mogao je naručiti „generalnu probu“ 9. rujna 2016. Od 14 do 17 sati, od koje nema nikakve koristi. Ali, trebao je…
– Bilo bi najbolje da računalni forenzičari inzistiraju na ponavljanju završne obrade prošlih izbora iz studenoga 2015. i to na bazi za koju su forenzičari sigurni da je točna.
– Treba poslati vrhunske stručnjake koji poznaju takve probleme!
– Trebalo bi i prekontrolirati program koji ubacuje završne rezultate izbora.
– Tražiti kopije svih programa koji rade u toj obradi, kao i svih događanja u APIS-u za vrijeme prošlih izbora, kao i zapise tijeka obrade podataka.

Bilješke:

1. Računalna forenzika – Računalna forenzika definira se kao prikupljanje, zaštita i analiza dokaza u digitalnom obliku te njihova prezentacija kao materijalnih dokaza u kasnijim eventualnim sudskim postupcima. U suradnji s vodećim svjetskim tvrtkama na ovom području, INsig2 stručnjaci implementiraju sustave računalne forenzike, opremaju laboratorije te vrše profesionalnu edukaciju. Ovakav pristup računalnoj forenzici korisnicima omogućava praćenje rada svih računala tvrtke, lakšu istragu napada na računalne sustave te detaljno bilježenje razmjene elektronskih dokumenata. Korištenjem različitih platformi moguće je izraditi sliku diska računala koji je predmetom istrage te pretraživati prema specifičnim tragovima operativnog sustava kao i prema ključnim riječima (za razliku od uobičajene pretrage prema ključnim riječima, različiti alati omogućuju pretraživanje izbrisanih datoteka, nealociranog diskovnog prostora, privremenih datoteka, swap datoteka, File Slacka, rezidentnih datoteka smještenih u Master File Table, kao i zip ili sličnih datoteka). Omogućeno je također automatsko generiranje izvješća koja se mogu koristiti kao dokazna dokumentacija. Implementacijom različitih rješenja, INsig2 je postala ključnom referencom za računalnu forenziku u Hrvatskoj i regiji. (http://www.insig2.eu/digitalna-forenzika-d2-5?lang=hr)
Porastom broja korisnika osobnih računala povećala se i mogućnost iskorištavanja ljudi putem računala. Računalna forenzika je znanost koja se bavi otkrivanjem, sprječavanjem, analiziranjem i istraživanjem računalnih zločina. Područja istraživanja računalne forenzike uključuju web forenziku, forenziku podataka, forenziku dokumenata, mrežnu forenziku te forenziku mobilnih uređaja. Prikupljanje, pretraživanje, zaštita i analiza dokaza u digitalnom obliku, prezentacija kao materijalnih dokaza. Mjere provođenja forenzičke istrage za prihvatljivost dokaza na sudu. Zločin počinjen pomoću bilo kakvog računala naziva se kibernetičkim ili računalnim kriminalom (eng. cybercrime) i u posljednjih je nekoliko desetljeća bilo potrebno stvoriti nove odnosno prilagoditi postojeće zakone ovoj vrsti zločina. U Hrvatskoj je prihvaćena Konvencija o kibernetičkom kriminalu, preuzeta u sklopu prilagodbe hrvatskih zakona pravnoj stečevini Europske unije. ( http://www.ict-servis.eu/racunalna-forenzika/)

2. Proces u u računalstvu koji se odnosi na izradu kopije podataka originalnog izvora za slučaj da se originalni izvor podataka ošteti ili izgubi. Podatci mogu biti datoteke ili/i programi.

 

Pavao Blažević/Hrvatski Fokus.hr/http://www.hrvatski-fokus.hr/Hrvatsko nebo

 

2 thoughts on “IZBORI – Računalna forenzika protiv APIS-a

  1. da, o tome sam ja pisala upravo te izborne noći, kako je u kratkom roku se prednost od 13 saborskih mjesta HDZ-ovaca istopilo u korist SDP-a, jasno je i magarcu da su ubacivani upravo u APISu lažni glasovi SDP-u, na 400.000 lažnih nepostojećih birača može se manipulirati i sa dvadesetak saborskih mandata.

  2. “U svim prijašnjim izborima HDZ-ovi rezultati bili su bolji što se vrijeme prebrojavanja glasova bližilo kraju. Ovaj put je bilo obrnuto!”

    Znači svaki put dosad je HDZ varao a sad je SDP?

    Apis samo unosi ono što je na zapisnicima, i to mora biti točno u broj, a najvažnije je da se to može provjeriti.

    Ako se može dokazati sustavno varanje, a da je ovaj članak istinit to je prejednostavno za dokazati, s tim osobama u zatvor kao što to zakon i propisuje.

Odgovori