Dr.sc. Vlatka Vukelić HSP AS : Zrin grad duhova– zločin bez kazne, žrtva bez zadovoljštine

Vrijeme:2 min, 19 sec

 

 

Zrin grad duhova– zločin bez kazne, žrtva bez zadovoljštine

Hrvatska stranka prava dr. Ante Starčević, kao domoljubna stranka i stranka koja štiti krščanska načela, smatra svojom dužnosti zaštitu nacionalnog identiteta hrvatskog naroda i rasvjetljavanje povijesne istine. Komunistička propaganda bivše države, pokušala je zatomiti stravične nepravde prema hrvatskome čovjeku, a njeni potomci nastavljaju skrivati ovu istinu. Jedna od velikih nepravda je i zvjerski partizanski zločin koji se dogodio u Zrinu 9. rujna 1943. godine, za koji do dana današnjeg nitko nije odgovarao. Preživjeli svjedoci krvavog zločina rasuti po svijetu nikada nisu dočekali pravdu.

Titovi partizani su u zoru upali u mjesto i brutalno pobili  213 nenaoružanih muškaraca, žena i djece. Nakon što su opljačkali njihove kuće, do temelja su spalili i kolijevku hrvatskog junaka Nikole Šubića Zrinskog, a ostatak stanovništva raselili u Slavoniju. No, ni to nije bilo dovoljno. Kotarski sud u Dvoru na Uni, donio je 1946. godine presudu “u ime naroda” o konfiskaciji imovine stanovnika Zrina, jer kako navode „u tri godine nisu pronašli niti jednog Zrinjana koji bi surađivao s partizanima“, a mještani su zatim strijeljani ili obješeni. Sve smrtne presude praćene su pozdravom „Smrt fašizmu – Sloboda narodu!“

Kroz godine, komunistička brutalnost se nastavlja, pa se preživjelima zabranjuje povratak u Zrin, jer bi njihov povratak uznemirio „lokalno“ srpsko stanovništvo, a još 1967. godine jedino Zrinjanima tadašnja vlast izdaje dokumente na ćirilici.

Kolika je bila mržnja prema imenu Zrin, govori i podatak da su komunističke vlasti promijenile imena mjesta i geografskih pojmova koji su u sebi imali pridjev Zrinski. Zrinski Brđani postali su Šamarički Brđani, Zrinska Draga postala je Šamarička Draga, a izbrisano je iz karata bilo i ime Zrinska gora.

Rezultat nametnute tišine je da malo tko u Hrvatskoj zna istinu o Zrinu. Na dan obljetnice stradanja nema nikakve komemoracije, na mjesto zločina ne dolaze visoka državna izaslanstva, o zločinu u Zrinu ne uči se u školama i na fakultetima. Čitav svijet veliča Nikolu Šubića Zrinskog, a kako danas izgleda sjedište plemenitaške obitelji Šubić u Zrinu? Tvrđava koja stoji kao ruševina iznad Zrina jedina podsjeća na slavne dane hrvatske povijesti.

Nepravda zavijena velom šutnje traje i danas. Presuda o konfiskaciji imovine još je na snazi.  Uvjerila se u to i Sisačka biskupija, prigodom pokušaja početka gradnje crkve u Zrinu, na mjestu stare crkve koju su partizani do temelja spalili 1943. godine. Nedopustivo je, da je još uvijek na snazi sramotna presuda Kotarskog suda u Dvoru, kojom je Zrinjanima oduzeta imovina i kojom im se zabranjuje povratak. Vrijeme je da im se barem preko potomaka vrati osobni ponos i oduzeta imovina.

Tragično je gledati kako pojedine udruge apeliraju na primitak izbjeglica danas, dok se ni s najmanje pijeteta ne osvrću na vlastiti izbjegli i napaćeni narod.

Bog i Hrvati!

HSP dr. Ante Starčević

 

dr.sc. Vlatka Vukelić, član Predsjedništva /Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)