VIDEO : Sinoćnja ‘Klopka’ ugostila je najjače poljoprivredne stručnjake stranaka, a studio su eskivirali predstavnici Narodne koalicije, točnije HSS-a, i to iz nepoznatih razloga.

Vrijeme:2 min, 10 sec

 

Sinoćnja ‘Klopka’ ugostila je najjače poljoprivredne stručnjake stranaka, a studio su eskivirali predstavnici Narodne koalicije, točnije HSS-a, i to iz nepoznatih razloga.

 

Uvod u predizbornu emisiju o poljoprivredi

 

Jučer sam kao nezavisna stručnjakinjana području poljoprivrede, poslovanja te strateškog razmišljanja gostovala kod Ratka Martinovića u emisiji Klopka na Slavonskobrodskoj televiziji (SBTV). Tema je bila prigodna: okršaj stranačkih kandidata za poziciju ministra poljoprivrede u budućoj vladi.

U samom sam uvodu raspravu htjela podići na višu razinu, a ne na međustranačko nadmetanje i hvatanje glasova prigodnim demagogijama. Naime, smatram da je pozicija ministra poljoprivrede prevažna da bi se preko nje provodile partikularne stranačke politike na uštrb državnog strateškog interesa održivog opstanka. U tom bi smislu bilo izvrsno da su kandidati mogli predstaviti svoju osobnost i stručne kvalitete, a ne biti taoci prošlih (ne)uspješnih politika stranaka iz kojih dolaze. Na žalost, pokazalo se da kandidati i nisu na razini zadatka. Po mojoj ocjeni, dominirale su uobičajene fraze te nerazumijevanje postavljenih pitanja. Možda bi, umjesto riječi nesposobnost, prikladnije bilo reći nemogućnost ili nedovoljna osobna izgrađenost i kompetentnost da se pitanje cjelovito sagleda i time podigne značan ministarstva poljoprivrede na razinu koju bi ono trebalo imati, a gledateljstvo da se poduči o svim važnim dimenzijama i ulogama koje ovo ministarstvo treba imati u izgradnji hrvatskog društva i države pravde i blagostanja.

Naime, problemi s poljoprivredom u Hrvatskoj datiraju još od ukidanja kmetstva 1848. godine. I prije 150 i 100 i 50 godina hrvatski su seljaci i poljoprivrednici bili prilično nezadovoljni, a hrvatsko se selo devastiralo. Devastacija hrvatskog sela ne znači ništa drugo do sustavne devastacije države Hrvatske kroz slabljenja njezine životne snage, otpornosti i održivosti. Razvoj sela i obiteljskog života u ruralnim krajevima jedini je zdrav temelj za bilo kakav strateški razvoj Hrvatske: nema razvijene države bez razvijenog i naseljenog sela. Kod nas su selo i senzibilna dugoročna državna politika prema njemu posebno važni radi potrebe demografskog rasta i naseljavanja gotovo ispražnjenih prostora. Bogato selo znači bogatu državu. Razvijeno i bogato selo je, napose na našem životnom prostoru vječitih kriza i čestih ratova, važno oružje za amortizaciju državnih ugroza te nositelj prehrambene samodostatnosti i zdravlja nacije.

Svaki kandidat za ministra poljoprivrede trajno u sebi mora imati pohranjen jedan najvažniji cilj: stvaranje socijalnog-tržišnog gospodarstva temeljenog na pravdi u razmjeni dobara. Država mora postati market maker i regulator pri razmjeni poljoprivredno-prehrambenih proizvoda na tržištu kako bi se ispravile postojeće i eliminirale moguće buduće nepravde s cjenovnim manipulacijama, podcjenjivanje stvarne vrijednosti poljoprivrednih proizvoda, a precjenjivanje vrijednosti prerađevina na policama dućana.

 

 

Ana Herman/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)