Leon Franić : OD SVEGA I ZA SVAKOGA POMALO

Vrijeme:7 min, 44 sec

 

VEČERNJAKOV MRAK ZA DEMOKRACIJU

Hrvatska nikada bliže velikoj koaliciji. (Večernji listi-Obzor, 27. 8. 2016.; str. 2), Večernji list nikada bliže potpunoj izdaji demokracije i svojih čitatelja!

 

TKO IM JE DAO LEGITIMITET ZA VELIKU KOALICIJU?

Jedan od medijskih gurua projekta velike koalicije Slaven Letica upravo je izjavio:

„Formiranju velike koalicije skloni su i centri financijske moći i Europska unija“.    (Večernji list, 28. 8. 2016.; str. 1).

I ne samo oni, nego su velikoj koaliciji skloni i Nikica Valentić, Franjo Gregurić, Budimir Lončar, Josip Manolić, Vladimir Šeks, Stjepan Mesić, Ivica Todorić, Ante Vlahović, Branko Roglić, Andro Vlahušić, Darinko Kosor, Krešo Beljak – Bravar, pater Ivan Tolj, Dalija Orešković-Letica, Hrvatska udruga poslodavaca, itd. A je li im narod dao legitimitet za tu izvan teškog kriznog stanja i ratne pogibelji za narod i državu – protuustavnu (!) političku opciju? Nije, jer im nije potreban kad im je legitimitet već dao Slaven Letica!

 

OBITELJSKA ŠTAFETA

Otvorenim pismom objavljenim u Večernjem listu Slaven Letica neizravno je sudjelovao u početku političke detronizacije Tomislava Karamarka, a snaha mu Dalija Orešković-Letica zadala je završni udarac kao predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa!
Demokracija šaptom pade! (Velika koalicija)
Globalizacija i neoliberalizam svima su sinonim

 

OTIMAJU  NARODU  DEMOKRACIJU!

Da nije medijske halabuke oko političkih prijepora sa Srbijom koja mu odvlači pozornost, narod bi mogao vidjeti i spoznati gorku istinu da mu financijska oligarhija i Narodni front medijskom presijom i manipulacijom, pacifikacijom izvornog HDZ-a, lažnim anketama o potpori birača strankama i projektom velike koalicije  upravo otimaju –  demokraciju!

Samo neprijatelji demokracije zazivaju i zagovaraju veliku koaliciju, što u državi nekonsolidirane demokracije i bez demokratske političke  tradicije i kulture nije ništa drugo doli – zatiranje stranačkog političkog pluralizma i demokracije!

 

DEMOKRACIJA JE PLURALIZAM

Čovjek ima lijevo i desno plućno krilo, a demokratska država ima lijeve i desne političke stranke. Demokracija živi samo kad diše na oba plućna krila! Demokratska država ima poziciju i opoziciju! Velika koalicija znači parlament bez opozicije, a to nije demokracija!

Država u kojoj nema pluralizma medija i opozicijskih dnevnih novina, nije demokratska država! Zašto u Hrvatskoj nema dnevnih opozicijskih novina, pitaju i djeca u dječjem vrtiću! Dnevni listovi nisu sol i duhan, pa da lijeva etatokratura i financijska oligarhija imaju pravo na njih imati monopol! Pluralizam dnevnih novina zrcalo je demokracije, a monizam dnevnih novina ogledalo je nedemokracije. Potpuna podudarnost s Republikom Hrvatskom nije slučajna!
Za pluralizam i slobodu dnevnih novina, kako to i priliči demokratskoj državi i pluralnom društvu!
Država u kojoj HANZA MEDIA, Styria International i Grupa Novi list imaju monopol nad tiskanim glasilima javnog priopćavanja, nije demokratska država!

 

NEPRIJATELJI  DEMOKRACIJE          

Samo neprijatelji demokracije zazivaju i zagovaraju veliku koaliciju, što u državi nekonsolidirane demokracije i bez demokratske političke  tradicije i kulture nije ništa drugo doli – zatiranje stranačkog političkog pluralizma i demokracije!

 

OPASNI  VIRUSI            

Tržišno gospodarstvo, otvorena ekonomija, višestranačka parlamentarna demokracija, pluralno društvo i stvarna sloboda medija; opasni su i opaki virusi. Stoga ujedinjeni u Narodni front i Veliku koaliciju pronađimo cjepivo protiv tih opasnih i opakih virusa, spasimo našu financijsku oligarhiju  i tajkune od pogube demokracije!

 

NEDORASLI  TRŽIŠNOJ I  OTVORENOJ  EKONOMIJI

Financijska oligarhija još uvijek je toliko nevična i nedorasla tržišnom gospodarstvu, otvorenoj ekonomiji i međunarodnoj konkurenciji; da svojim grupnim interesima mora podrediti cijelu državu i narod u Hrvatskoj da bi mogla opstati!

 

VALENTIĆ  PRED  BANKROTOM       

Bivši predsjednik Vlade RH Nikica Valentić koji je jedan od inicijatora i glavnih političkih mentora projekta velike koalicije, upravo je javnost obavijestio da je pokrenut postupak predstečajne nagodbe nad njegovom tvrtkom „Černomerec centar“ zbog neuspješnog poslovanja i velikih dugovanja. Budimo suosjećajni i solidarni te ukinimo tržišno gospodarstvo, višestranačje i demokraciju koji su nanijeli toliko zla i duševnih patnji Nikici Valentiću; te vratimo dogovornu ekonomiju, jednostranačje i diktaturu da spasimo od bankrota našeg dragog tajkuna!

 

APEL JAVNOSTI  TAJKUNA  NEDORASLIH  TRŽIŠNOJ  EKONOMIJI 

Trebaju nam planska privreda, dogovorna ekonomija i političko jednostranačje  naše mladosti  te velika koalicija naše budućnosti; a ne toliko stručno, tehnički, tehnološki i etički zahtjevno i komplicirano tržišno gospodarstvo, ekonomska sloboda i konkurencija te političko višestranačje!  (Nikica Valentić, Franjo Gregurić, Ivica Todorić, Ante Vlahović, Emil Tedeschi, Branko Roglić, Mladen Vedriš, Franjo Luković, Danko Končar, itd.)

 

MANIPULACIJA  BIRAČIMA  I  UTJECAJ  NA  GLASOVANJE       

Financijska oligarhija, dirigirani mediji, ciljano programirani rezultati ispitivanja javnog mnijenja, lažni razmjerni izborni sustav te izborna povjerenstva; bitno nedemokratski utječu na izborni proces i rezultate izbora! (A što radi APIS  IT – Crna ruka?)

 

DEMOKRACIJA I DIKTATURA

Demokracija je institucionalizirani politički antagonizam i nenasilni društveni konflikt, a diktatura je silom nametnuto političko jedinstvo i lažno beskonfliktno društvo. Ideološki, politički i društveni pluralizam su demokracija, a ideološki, politički i društveni monizam su diktatura!  U nedemokratskoj državi ne prihvaća se pluralizam pa je stoga a priori sve desno i konzervativno – nazadno, primitivno i nehumano; a sve lijevo i ljevičarsko a priori – napredno, moderno i humano!

 

NEDORASLI  ZAPADNOM  TRŽIŠTU A  NE  SAMO  JUGONOSTALGIČARI!                 

Tajkuni znanjem, vještinom, kreativnošću, inventivnošću, vizionarstvom  te radnom kulturom, etikom i moralom nisu dorasli visokim standardima te zahtjevima i  izazovima zapadnog tržišta, zbog čega su prisiljeni investirati u Srbiji  i ostalim postjugoslavenskim državama jer jedino u njima mogu biti konkurentni i uspješni. Što znači da ih na Istok ne usmjeravaju samo  jugonostalgija i jugonacionalizam, nego i goli ekonomski interesi zbog kojih i potiču i promiču svekolike integracije Hrvatske sa Srbijom i ostalim bivšim yu-republikama u zajedničku ekonomsku i kulturnu (jugo)sferu i tržište bez kojeg ne mogu opstati!

Što kratkoročno samo po sebi i ne mora biti toliko loše, ali dugoročno vodi Hrvatsku u gospodarsku i kulturnu autarkiju u kojoj ne može biti optimalnog razvitka jer ekonomije i tržišta postjugoslavenskih država nisu odgovarajući izazov i poticaj za produktivan razvitak primjeren standardima i sustavu vrijednosti zapadnoeuropskih država koje moraju biti primjer i uzor Hrvatskoj!

Zbog toga mora biti akceptirana velika istina da su grupni interesi tajkuna i financijske oligarhije apsolutno i trajno suprotstavljeni potrebama i interesima hrvatskoga naroda da se Republika Hrvatska razvija kao višestranačka parlamentarna demokracija s tržišnom ekonomijom i gospodarstvom; te primarno i strateški okrenuta i usmjerena prema daljnjim zapadnoeuropskim i euroatlantskim integracijama, a tek sekundarno i taktički prema postjugoslavenskim državama!

A da to nije tek puka uobrazilja autora ovih redaka pokazuje i dokazuje Uvodnik u Večernjem listu od 6. rujna 2016.g. s naslovom „Slovenija, Mađarska i Slovačka ne ruše mostove prema Rusiji“, u kojem se zagovara tješnja ekonomska suradnja sa Rusijom i protivno ekonomskim sankcijama koje je uvela EU te koje obvezuju i Republiku Hrvatsku. Prije nekoliko dana članak slične tematike objavio je u Večernjem listu (također i u Jutarnjem listu) nitko dugi doli veleposlanik Ruske Federacije u Hrvatskoj, što svjedoči da su ti članci  međusobno povezano te sinkronizirani i koordinirani. Logično, otkriva i čiji je kapital u Večernjem listu odnosno tko su mu (su)vlasnici te čije interese zastupa i promiče, kao i što je evidentno da to nikako i nipošto nisu strateški i dugoročni interesi hrvatskoga naroda!

 

OD SVEGA I ZA SVAKOGA POMALO

Sintagma „nevladine organizacije“ je oksimoron, jer te organizacije novac primaju od vlade!  Društvo bez pluralizma NVO je – diktatura! Vlada koja financijski podupire samo lijeve NVO, nije demokratska ni vlada svih građana!  Mi prihvaćamo i promičemo pluralizam samo naših interesa! (Lijeve NVO)

 

PAMETNO

Sapienti sat! Pametno u Sabor, vjeronauk van iz škola!

Pametno na vlast, Crkva natrag u sakristiju!

Pametno u vladu – Vatikanski ugovori na reviziju!

Tko je PAMETNOME -Roglić?

Koliko može biti uvjerljivo i vjerodostojno kada se predsjednica stranke PAMETNO Marijana Puljak koja je direktor u banci Societe Generale Splitska banka, u izbornoj kampanji zauzima za socijalna prava, pravdu i solidarnost? Kako to i zašto stranka PAMETNO čija predsjednica Marijana Puljak radi u bankarskom sektoru, nije u izbornoj kampanji pokazala imalo socijalne osjetljivosti za dužnike u francima i blokirane?

Zašto stranka PAMETNO koja se zauzima za mlade ljude, u svoj izborni program nije uvrstila i zahtjev da se snize kamate na stambene kredite što bi bila velika pomoć poglavito mladim obiteljima?

PAMETNO bi kažnjavalo liječnike zbog lista čekanja, a ne bi kažnjavalo banke zbog lihvarskih kamata! Lako je onima koji žive u gradu glasovati za izbornu listu Pametno za grad. No, što će oni koji žive na selu?

 

MOST je ćuprija do ……

Tko je MOST-u na ovim izborima – Roglić?

MOST-u u anketama pada potpora birača. Hitno vratiti Acu Stankovića s godišnjeg odmora! MOST je ćuprija za ulazak financijske oligarhije u buduću vladu! Kad politički surađuješ s MOST-om, što dobiješ na mostu izgubiš na ćupriji!

Niti književni talent jednog Ive Andrića ne bi bio dostatan da opiše sve kontroverze, prijetvornosti i precijenjene ideje Bože Petrova! Ćuprija na Drini povezuje dvije obale Drine, a MOST povezuje i štiti interese svojih sponzora! Kome su puna usta naroda, nema mjesta u srcu za narod! Za neke je Božo Petrov Mesija, a njegova je misija zaštita i promicanje interesa tajkuna i financijske oligarhije! Što se MOST u Vladi Tima Oreskovicha više verbalno zauzimao za reforme, reforme su bile sve dalje i manje! Zašto MOST u svom izbornom programu nema izgradnju Pelješkog mosta?

 

JEDNOUMNI KURIKUL U PLURALNOM DRUŠTVU

Dva su glavna kreatora kurikulne reforme, i to je po njima jamstvo njezine pluralnosti! Kurikulna reforma ne smije biti kurikulum jednoumlja, nego kurikul pluralizma!  Kurikulum je sinonim za ideološki i društveni monizam, a kurikul je sinonim za ideološki i društveni pluralizam!

Kurikulum nije isto što i kurikul!

 

 Leon Franić /Hrvatsko nebo

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)