MLADI ZNAJU! : ” Izaberi bolju budućnost, jer mladi itekako znaju kako” “

Vrijeme:4 min, 21 sec

 

 

MLADI ZNAJU!

 

14040125_1044509825667515_9153962751517258005_n“Izaberi bolju budućnost,  jer mladi itekako znaju  kako”

Vrijeme je predizbornih kampanja. U moru starih dobro poznatih lica ovi izbori su zanimljivi i po nekim novima. No mene su zainteresirala lica mladih koji su odnedavna u politici, ali itekako dugo prisutni kao samozatajni aktivisti. Jedno od takvih lica je i mlada djevojka Gabrijela Matić iz Zaprešića, dvadeset trogodišnjakinja, apsolventica je psihologije na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu i  najmlađa kandidatkinja HDZ-a na svim izbornim listama. Njen potencijal prepoznala je Zajednica branitelja „Gojko Šušak“ HDZ-a i predložila je za kandidatkinju. Na listi je u I. izbornoj jedinici pod rednim brojem 13.

„Razmišljala sam o tome želim li se baviti politikom. No, nisam mogla ostati ravnodušna gledajući razočarana lica starih i mladih koji odlaze, odlučila sam da svojim referencama i stečenim vještinama doprinesem, da dam 100% sebe za bolju budućnost u Hrvatskoj“ pojašnjava Gabrijela razloge svoje svojeg uključivanja u političku kampanju.

Uz fakultetsko obrazovanje, bogato iskustvo i znanje s različitim dobnim skupinama stekla je volonterskim radom kroz mnoge udruge i projekte: „Empirijska analiza kvalitete života osoba s invaliditetom  u Gradu Zagrebu“, „Hrabri telefon“, „Centar za mladež Zaprešić“, „Vrt plavih ruža“, „72 sata bez kompromisa“, „Udruga Impress“ i dr. Dobitnica je Rektorove nagrade za društveno koristan rad u akademskoj i široj zajednici. Uz volontiranje, studentski je radila promocije i animirala djecu i mlade.

„Stvari koje činimo za sebe, s nama umiru, ali stvari koje činimo za druge živjet će zauvijek. Ovo je jedna od mojih misli vodilja kroz život. Volontersko iskustvo oplemenilo me i dalo mi znanja, vještine i kompetencije zbog kojih sam, vjerujem, i prepoznata od strane Predsjedništva HDZ-a kao osoba koja treba biti na listi. Politika je poziv na djelovanje za čovjeka, a nažalost smo svjedoci da se politika svodi na poziv na djelovanje za fotelju, za samog sebe. Dokaz sam kako se u HDZ-u stvari mijenjaju i da se rad za čovjeka prepoznaje i stavlja naglasak na rad, odnosno na stečeno znanje“.

Kao aktivna pripadnica katoličke mladeži sudjeluje na susretima, hodočašćima i duhovnim kampovima gdje skuplja snagu za nove životne pobjede. Volontirala je za inicijativu „U ime obitelji“ za zaštitu definicije braka kao zajednice muškarca i žene. Zalaže se za provedbu svih aktivnih mjera iz programa HDZ – Hrvatska demokratska zajednica za poticanje nataliteta i za zaštitu života.

„Naš hrvatski narod stari, mladi odlaze, razredi u školama su sve manji, djeca se abortiraju, a ako ne želimo izumrijeti kao narod, krajnje je vrijeme da se pokrenemo i počnemo raditi na povećanju stope nataliteta. Djela su važna, a ne riječi“, kaže ova mlada djevojka.

Kako joj je otac hrvatski branitelj, 100%-tni HRVI I.. skupine, zbog aktualnosti i nedovoljnog istraživanjatog područja, odlučila je  pisati diplomski rad na temu “Kvaliteta života 100% -tnih hrvatskih ratnih vojnih invalida“.

„Žalosno je da se samo nakon 25 godina patnja i žrtva hrvatskih branitelja izruguje pitanjem „Gdje si bio 91.?“ te se pitam što će biti za 25 godina. Moramo riješiti probleme hrvatskih branitelja jedinstvenim zakonom o hrvatskim braniteljima i stradalnicima iz Domovinskog rata koji pokriva sve teme od zdravstveno-psihološke podrške preko imovinskih i pravnih pitanja do rješavanja pitanja HVO-a.Tko bolje poznaje s čim se sve susreću ako ne mi, njihova djeca i oni sami. Znam da je puno problema, ali oni se moraju konačno razriješiti“, govori mi ova mlada djevojka čiji mi je topli pogled, osmjeh i pomoć najtežim stradalnicima privukao pažnju tijekom braniteljskog prosvjeda.

HDZ je prvi izradio program za mlade pod nazivom „Biraj bolju budućnost!“, a Gabrijela je jedna od predstavnica. Mjere u programu daju mladoj osobi mogućnost birati: stalan posao danas, obrazovanje za bolje sutra, obitelj kao temelj društva i Hrvatsku za 22. stoljeće.

„I sama ću kao mlada osoba sutra tražiti posao. Želimo stalno zapošljavanje, bolje uvjete studiranja, transparentnu provedbu kurikularne reforme, krov nad glavom mladim obiteljima i provedbu mnogih drugih mjera. Nas studente se ne smije kažnjavati jer smo sposobni učiti i raditi istovremeno i zato se zalažemo i da se granica s 13 000 kn zarade podigne na 50 000 kn bez gubitka porezne olakšice za roditelje. Uz sve mjere, važno je da mladi ne izgube vjeru u svoju domovinu i da će biti bolje. Pozivam vas da se uključite u politički život jer ćemo samo tako moći biti promjena koju želimo i sami vidjeti u svijetu“ govori mi Gabrijela dok se priprema za posjetu dječici u Bistri, jer uz sav naporni rad na predstavljanju za predstojeće izbore ne propušta pomagati i dalje onima čiji osmijeh joj daje snagu da ustraje u borbi za bolju budućnost Hrvatske. Dodatno je to jamstvo ovoj djevojci koja uz politički angažman ostaje dosljedna postulatima ugrađenim joj u krilu obitelji.

S punom vjerom u to da Hrvatska može i hoće bolje, odlučno je ušla u ovu izbornu utrku, jer kako reče želi biti glas mladih, glas branitelja, glas zanemarenih i obespravljenih u Hrvatskom saboru. Do sada je radila za te skupine društva u okviru svojih studentskih mogućnosti, a sada želi iskoristiti mogućnost i pokušati promijeniti stvari na višoj, političkoj razini. Kaže se kako na  mladima svijet ostaje, podržimo ih i pružimo im priliku da zajedno sa starijima promijene postojeću situaciju i vjerodostojno upravljaju Lijepom Našom. Moj glas ima!

 

Zorica Gregurić/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)