Josip Peći : Dragi moji fb-prijatelji!

Vrijeme:3 min, 7 sec

 

 

Dragi moji fb-prijatelji!

Uistinu me žalosti negativna kampanja na desnoj strani biračkog spektra. Okanimo se podmetanja požara pod tuđa vrata.
Po procjenama stručnijih ljudi od moje malenkosti, hrvatsko je društvo konzervativno i desno usmjereno gotovo dvotrećinski. A pogledajmo izborne rezultate! Gotovo da ne korespondiraju s ovom činjenicom! Još nam proturaju i ankete koje prednost daju “ljevičarima”, partijašima, antifama, jugofašistima. Zar smo na to spali i zar to zaslužujemo?

Sve je to posljedica razjedinjenosti desnog biračkog tijela, pa i nedovoljne izlaznosti na birališta.

Ima li u ovome trenutku išta važnije nego pobijediti zajedničkog neprijatelja (namjerno kažem neprijatelja, a ne suparnika, jer ne može biti suparnik onaj koji ovu zemlju naziva slučajnom) i zbrisati ga s lica hrvatske političke pozornice.

Sad ili nikada!

Ovo smo dužni učiniti i zbog krvlju stečene slobode, ali i naše djece kojoj želimo ostaviti barem nadu u mogućnost pristojnog življenja od svoga rada na ovom prelijepom kutku zemaljske kugle.

Usmjerimo svoje glasove prema hrvatskim rodoljubima s HDZ-ovih lista. Ovo je otvorena agitacija jednog malog Hrvata koji živi Hrvatsku i nije interesno vezan na bilo koga. Emotivno jesam vezan za HDZ jer sam ga osnivao. Ponosan sam što sam osobno poznavao predsjednika Tuđmana i ministra obrane Gojka Šuška. Bio sam zastupnik u prvom sazivu Hrvatskog sabora. To je moja politička karijera. Nema ništa više. Posvetio sam se struci. Danas sam umirovljenik načetoga zdravlja.

Današnji se HDZ bitno razlikuje od onoga HDZ-a. To je činjenica. A nas utemeljitelje HDZ-a uklonila je nevidljiva ruka vremena ali i nekih proračunatih ljudi, koji su u HDZ-u vidjeli i iskoristili prigodu osobne afirmacije i brzog bogaćenja. No, to je jedna druga tema.

Siguran sam da današnji HDZ ima veoma kvalitetnih ljudi, hrvatskih patriota, a kao primjer navodim Brunu Esih, Zlatka Hasanbegovića, Miru Kovača, Željka Reinera, Zlatka Tomašića, Ivana Kirina, Andru Krstulovića….. Siguran sam da je HDZ u stanju sastaviti kvalitetnu i dobru hrvatsku Vladu.

Mnogi od vas pravaški orijentirani, pitat će se odakle mi kuraža za ovakovu vrstu apologije.

Vjerujte mi da sam i ja pravaški orijentiran i svi oni koji me poznaju (Vinkovci, Osijek), znat će da pričam istinu. U trenutku kada pravaška orijentacija bude izašla na parlamentarne izbore s jednom jedinom opcijom (jedna lista po izbornoj jedinici), tada ćete imati glas i mnogih izvornih hadezeovaca, pa i moj, pogotovo sada kad se HDZ približava tzv. desnom centru, što mnogim izvornim hadezeovcima ne odgovara. U tom slučaju ne da ćete prijeći izborni prag, već čete biti bitan politički faktor.

Ovako se, s više pravaških opcija, pridonosi disipaciji, rasipanju glasova, teško se ili nikako prelazi izborni prag i slabi zapravo HDZ. Sva dosadašnja iskustva govore tome u prilog i teško je vjerovati u neko čudo na predstojećim parlamentarnim izborima. Volio bih da se dogodi takvo čudo, ali…. ne vjerujem. Tada proradi D’Hondtova metoda i odluči o izbornom pobjedniku. U izbornim jedinicama gdje je SDP relativni pobjednik, a pravaške (i druge) opcije nisu prešle izborni prag od 5%, cca 70% pravaških glasova pripisuje se SDP-u. Tamo gdje je pobjednik izborne jedinice HDZ, tamo se pravaški glasovi cca 30% pripisuju drugoplasiranom SDP-u. I tako, najljući Hrvati daju glas, nesvjesno, svom najvećem protivniku. Potpuno nepravedno, ali istinito. Onda ti isti pravaši u konačnici prozivaju HDZ kukavičkim, kada mora pristajati na kojekakve ucjene mostovaca i sličnih. Sjetimo se tantalovih muka Tomislava Karamarka. Mi mu dajemo snagu i legitimitet brojem mandata u saborskim klupama i ništa više.

Iako sam iznio svoju emocionalnu vezanost uz HDZ, zapravo sam, možda zbog godina, suhi kalkulant. Po struci sam elektroinženjer, pa možda odatle proizlazi moja suha racionalnost.

Budimo veoma racionalni, ako na koljena želimo položiti one kojima je do ove države stalo kao do lanjskoga snijega.
Zapamtite moje riječi.
Tipkamo se poslije izbora!

Josip Peći ,Osijek /Hrvatsko nebo

Odgovori