Josip Jović : Bosanski bermudski trokut

Vrijeme:2 min, 2 sec

 

Dana 25. rujna Srbi u Republici Srpskoj proglasit će 9. veljače danom svoje republike, unatoč odluci Ustavnog suda da se taj dan kao državni praznik ukine. Ovaj naizgled nevažan događaj u susjednoj državi ima, međutim, nešto šire, čak zlokobne konotacije.

Referendum je u izravnoj suprotnosti s odlukom Ustavnog suda BiH, što se slobodno može tumačiti kao nepriznavanje same države te kao trasiranje puta, što Milorad Dodik i ne pokušava sakriti, prema sljedećim referendumima na kojima bi se moglo odlučivati o odcjepljenju, a nakon toga i o prisajedinjenju sa Srbijom. Ne vidjeti taj scenarij znači ili biti potpuno slijep kod zdravih očiju ili imati apsolutno povjerenje u neku višu silu, koja će to onemogućiti. Ovih je dana održana čak i zajednička policijsko-vojna vježba Srbije i Republike Srpske negdje uz granicu!

S druge strane, bošnjačka politika, ipak vjerujemo nenamjerno, čini sve da dade poticaja tim secesionističkim planovima svojim neskrivenim nastojanjima da ovu multietničku zemlju pretvori u jednonacionalnu. Kako su samo u određenim krugovima trijumfirali nad činjenicom da je konačno broj Bošnjaka (muslimana) prešao čarobnu granicu od 50 posto.

Iz Sarajeva stižu još neke zabrinjavajuće informacije i komentari, i to ne od nekih srpskih propagandista, nego primjerice od prof. Esada Durakovića, koji upozorava na učestalu kupnju zemljišta u Bosni od strane firmi i pojedinaca iz arapskih zemalja, za koju kaže da je „masovna, organizirana, planska i strateška“ te da sa sobom nosi opasne posljedice za opstanak države.

Ta bi kupnja, po nekim drugim procjenama, trebala uroditi doseljavanjem čak pola milijuna Arapa u bliskoj budućnosti.

Dva naroda u BiH međusobno se sukobljavaju i istovremeno udaljavaju. I jedan i drugi imaju otvorenu potporu jednako snažnih stranih sila. Srbija i Rusija s jedne te Turska i SAD s druge strane. Nije isključen novi ratni sukob koji ovaj put ne bi ostao samo lokalnog karaktera. Moguć je i dogovor o mirnoj disoluciji. A kao treća mogućnost nameće se uređenja BiH kao konfederacije triju republika.

Ovo bi posljednje rješenje bilo prihvatljivo i marginaliziranim Hrvatima u toj državi, i Hrvatskoj kao državi. No, na ovoj strani bermudskog trokuta kao da se ne žele suočiti s mogućim, pa i krajnje nepovoljnim raspletom. Odavde i dalje slušamo samo mantru: cjelovita, zajednica triju ravnopravnih naroda s perspektivom ulaska u EU.

Andrej Plenković spominje federalizaciju i točka. Najdalje je ipak otišao Zoran Milanović kazavši na onom zatvorenom sastanku: Ako se BiH raspadne, Hrvate nećemo ostaviti Bošnjacima.

 

Josip Jović /Slobodna Dalmacija / http://www.slobodnadalmacija.hr/Hrvatsko nebo

11 thoughts on “Josip Jović : Bosanski bermudski trokut

  1. Ima i još jedna opaska jako važna

    “S druge strane, bošnjačka politika, ipak vjerujemo nenamjerno, čini sve da dade poticaja tim secesionističkim planovima svojim neskrivenim nastojanjima da ovu multietničku zemlju pretvori u jednonacionalnu. Kako su samo u određenim krugovima trijumfirali nad činjenicom da je konačno broj Bošnjaka (muslimana) prešao čarobnu granicu od 50 posto. ”

    ..Nije nenamjerno poštovani gospodine Joviću njima RS u stvari i nije interes žele ovladati Federacijom tako da je sve ono što izjavljuju bošnjački političari samo predstava za javnost oni su se sa RS davno pomirili ….

          1. pazi Sivi ovo “što te nema za ugodne razgovore” netko bi mogao protumačiti kao tvoje udvaranje sui 😉

          2. To je bilo u kontekstu diskusije kad sam diskutirao s onim našim rječitim mudracem, zato je njega nazvala Gandalf a mene Aragornom

            Ne podmeći drugima od tebe zazvane “ugodne razgovore” ;)))))

    1. Pozdrav sui, već sam se raspitivao gdje si

      Fino od tebe što si navratila

      Ovo za arapski treći u BiH stvarno ti originalna fora 🙂
      Sad će Hrvati morati tražiti svoj Četvrti entitet

  2. OHR se po Hrvate u BiH od početka mandata do danas pokazao kao udruženi zločinački pothvat.

    Više presuda Ustavnog suda ignorirao je i anulirao sam OHR udržen s Bošnjacima, a među njima i sam Inzko, kad je od broja 17 napravio matematičko čudo i broj 5 proglasio trećinom kojom je sastavio vlast u Federaciji BiH na štetu Hrvata.

    Druga presuda Ustavnog suda također već godinama nikog ne brine a naredila je prestanak od OHR-a nametnutog rasističkog zakona po kojem jedan glas Bošnjaka u Mostaru vrijedi kao tri hrvatska glasa.

    Od OHR nametnuti Izborni zakon u BiH direktno krši Ustav BiH i Daytonski Sporazum i njime je izvršen institucionalni masakar nad Hrvatima zbog čega se danas Vlada, domovi Parlamenta i Predsjedništvo mogu sastavljati preglasavanjem hrvatskog naroda. Sjetite se samo u dva predsjednička mandata od strane Bošnjaka Hrvatima nametnutog Sejde Komšića.

    Samo do 2005. OHR je iz izmijenio dijelove Daytonskog Sporazuma ravno 108 puta i sve te jednostrane i nelegalne promjene doslovce su završile na štetu Hrvata u BiH, a poradi jačanja bošnjačke unitarističke države . To nitko ne vidi kao problem jer Hrvati su institucionalno do kraja marginalizirani ne bi li se BiH konačno podijelila na dva dijela – bošnjački i srpski.

    Sjetite se prije 15-ak godina OHR-ovog tenkovskog upada u Hercegovčaku banku u Mostaru (da tenkovima su opljačkali i srušili banku), kako bi uništili hrvatsku financijsku samostalnost Herceg-Bosne i Hrvata bez koje nema ni političke, kulturološke, niti teritorijalne opstojnosti. I uspjeli su, a do danas nisu dokazali ni jedan navodni kriminal. I opet nikom ništa.

    Sve navedeno godinama stoji pred očima današnjih zabrinutih dušebrižnika za provođenja pravnosnažno donesenih presuda Ustavnog suda BiH. Nikog ne brine kršenje navedenih presuda od istog Ustavnog suda osim ova zadnja presuda koju ne poštuje Dodikistan. Eto, nepoštivanje zadnje presude istog trena je stiglo na red napasti, dok bošnjačko i OHR-ovo nepoštivanje presuda istog suda već više od desetljeća stoji u ladicama.

    Politikanstvo je ustalo na stražnje noge sad kad Dodik ne poštuje jednu diskutabilnu presudu Ustavnog suda BiH u kojem su bošnjačka dva suca i tri stranca preglasali dva hrvatska i dva srpska. Kakva je to suverena država u čijem Ustavnom sudu pojedinačno stranci imaju najveći broj sudaca i udruženi s dva bošnjačka člana služe za preglasavanje ukupno 4 hrvatska i srpska člana, a sve poradi unitarizacije države u korist Bošnjaka.

    Što god tko mislio, očevidno je kako se Dodik nr da maltrertirati kao hrvatski političari u BiH i HR.

    Drugi par cipela je vlast u Rep. Srpskoj koja i nema problema s Hrvatima jer su ih Velikosrbi tijekom rata protjerali.

    Međutim. Ako bi iz sadašnje tzv. Federacije izuzeli u nju utopljenu Herceg-Bosnu (eutanizirani hrvatski entitet), onda bi vidjeli kako je na bošnjačkom teritoriju etničko čišćenje bilo još temeljitije od srpskog jer su još više Hrvata uspjeli protjerati i ubiti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)