VOLIO BIH IH UPOZNATI’ Organi 6-godišnje Božane spasili zasad dva života: ‘Ovo je neizmjerno altruistički čin roditelja’

Vrijeme:1 min, 23 sec

Ne znam kako zahvaliti Božaninim roditeljima, kaže 33-godišnji Vicko koji je dobio djevojčičin bubreg i gušteraču

 

– Nije mi svejedno i ne znam kako zahvaliti tim divnim ljudima, Božaninim roditeljima. Volio bih ih upoznati i reći im jedno veliko hvala. Znam da su napravili nešto čudesno. Znam da im nije lako i neka znaju da ću im uvijek biti zahvalan – kazao je Vicko Mindoljević, 33-godišnji Splićanin sa zagrebačkom adresom, koji je dobio bubreg i gušteraču tragično stradale šestogodišnjakinje iz Tomislavgrada. Božanu Mioč automobilom je usmrtio pijani 27-godišnjak 20. kolovoza. Njezini roditelji Gabrijela i Josip odlučili su darovati organe svoje djevojčice pokazavši rijetku plemenitost u najvećoj boli koja čovjeka može zadesiti.

Jetru je dobila žena u ranim tridesetima koja je bolovala od ciroze, a srce i drugi bubreg, za koje nisu postojali adekvatni primatelji, putem Eurotransplanta donirani su u Njemačku. Vicko od svoje 11. godine vodi tešku bitku s dijabetesom koji mu je posljednjih godina doslovno izjedao organe. – Teško mi je i znam kakva je bol u srcima Božaninih roditelja. Zauvijek ću im biti zahvalan – ponavlja Vicko.

– Hvala Bogu – s olakšanjem je prozborio Josip Mioč nakon što mu je vijest da su djetetovi organi pomogli pacijentima u Zagrebu priopćio dr. Stipislav Jadrijević iz sada već legendarnog transplantacijskog tima KB-a Merkur. Jednom od najuglednijih svjetskih transplantacijskih timova pripada i dr. Branislav Kocman, oni su zajedno obavili ove operacije.

– Ovo je neizmjerno altruistički čin roditelja. Jako sam dirnut, pogotovo zato što je u BiH jako teško doći do donora. I želim izraziti duboku sućut roditeljima, ali i zahvaliti im – rekao je dr. Stipislav Jadrijević.

 

 Željko Andrijanić/Večernji list.hr/http://www.vecernji.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)