Tabak: Balkanska ruta se polako aktivira

Vrijeme:2 min, 19 sec

 

Migrantska kriza

Nakon što je skupina migranata otkrivena u vagonu u Slavonskom Brodu ovog tjedna, potvrđeno je da je broj ilegalnih prelazaka granice u jačanju. Predsjednica upozorava na moguće pogoršanje stanja najesen, a istražili smo navode medija da je dio policijskih snaga povučen s Jadrana na granicu.

Prije manje od dva mjeseca, policija je zatvorila dunavski most na Batini, pod okriljem noći postavila ogradu i pojačala je žicom. Bila je to samo MUP-ova pokazna vježba za slučaj nove izbjegličke krize. Europa o njoj ponovno govori, resorni ministar Vlaho Orepić tvrdi da izvanrednih okolnosti zasad nema.

U ovom trenutku, svi podaci, sve ono čime mi raspolažemo govori da nikakva izbjeglička kriza u tom nekakvom opsegu kakav je bio nekada i kakav nam je zagorčao život, nama i tim jadnim ljudima, ne dolazi u obzir, poručuje Orepić.

U slučaju da se ponove prošlogodišnji prizori s hrvatskih granica, izbjeglice bi se smjestile u novi prihvatni centar uTovarniku – u kojemu ih zasad nema.

U mjestu je mirno. Tek uz povremene pojačane policijske ophodnje zbog učestalijih pokušaja ilegalnog prelaska granice.

Ministar Orepić negira tvrdnje nekih medija da su policajci iz unutrašnjosti koji su tijekom turističke sezone premješteni na obalu – vraćeni zbog priprema za izbjeglički val. Sezona je pri kraju, pa se i policajci vraćaju u matične postaje.

Mislim da su sve takve glasine neosnovane. Ne mislim, nego sam siguran, kaže Orepić.

U slučaju ponovnog otvaranja balkanske rute preko hrvatskog teritorija, predsjednica Grabar-Kitarović ključnu pomoć vidi u angažmanu vojske. Ako bude sudjelovala, sudjelovat će samo u logističkoj potpori. To je stvarno kad bi bili neki veliki opsezi o kojima sada nema naznaka, poručuje.

Za neke susjedne države ipak ima. Mađarska će postaviti novu žicu na granici sa Srbijom.

Analitičar za obranu i sigurnost Igor Tabak izjavio je za HRT-ov Dnevnik 3 kako ne bi bilo nemoguće očekivatiponovno otvaranje balkanske rute. Hrvatska je na rubu jednog od blokova Europske unije. Angela Merkel je posljednjih dana imala sastanke s Talijanima, Francuzima i Višegradskom skupinom, a i s državama tzv. balkanske rute. No tu očito ima mnogo različitih stajališta koja će biti teško na načelnoj razini uskladiti, a kamoli kad bi trebalo zajedno raditi do sklada, rekao je Tabak. To otvara velike rizike. Balkanska ruta se polako aktivira. Vidjelo se da je i Srbija mijenjala neke režime kontrole granice, vidi se da se Mađarska sprema na novi zid, dodaje.

Govoreći o pravcima balkanske rute kazao je da postoji nekoliko paralelnih i da ljudi biraju onaj put najmanjeg otpora. Veoma mnogo ovisi o Turskoj koja će regulirati ventile na ulazu u te rute, izjavio je Tabak i kazao kako je teško očekivati da će se na sastanku 16. rujna postići stvarna čvrsta, djelatna situacija koja bi dovela do sklopa volje i rada.

 

HKV/http://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)