Akademik Josip Pečarić : Poštovana Predsjednice RH, Poštovani Ministre vanjskih poslova, Poštovani Ministre branitelja,

Vrijeme:8 min, 7 sec

 

Poštovana Predsjednice RH,
Poštovani Ministre vanjskih poslova,
Poštovani Ministre branitelja,

Upravo sam pročitao na portalu Narod.hr kako je „predstavnik švicarske kantonalne vlade potvrdio odluku gradskog vijeća grada Schlierena s kraja srpnja kojom se zabranjuje koncert Marka Perkovića Thompsona, koji je trebao u tom gradiću pored Zuericha biti održan 3. rujna, priopćila je uprava grada Schlierena koju u petak prenose švicarski mediji“. Razloge zabrane navodi Neue Zuericher Zeitung: Thompson “uvijek iznova” upada u oči zbog “ultra-nacionalističkih svjetonazora” i “veličanja fašističkog režima ustaša”.

Švicarci zabranili Thompsonov koncert, prozvali ga zbog “veličanja fašističkog režima ustaša”

Vama je dobro poznato da su to lažne tvrdnje kojima se u Švicarskoj stavljaju na stranu fašističkih agresora na RH koji su na istovjetan način, a to rade do danas, tvrdili za sve hrvatske branitelje da su ustaše, pa tako i hrvatski branitelj Marko Perković Thompson.

Takovo ponašanje vlasti u Švicarskoj je duboko uvredljivo za sve Hrvate pa tako i one u Švicarskoj koji su nakon zabrane iz 2009. sakupili potpise više od 5000 tamošnjih Hrvata na pismo podrške Thompsonu koje su potpisali najugledniji tamošnji Hrvati.

Kako je ova zabrana najavljena vjerujem da ste već uputili svoj prigovor tamošnjim vlastima i da bi takova zaštita hrvatskih velikana trebao biti uobičajen postupak hrvatskih vlasti. U svakom slučaju javnost bi trebali upoznati sa svojim protestom.
Ova odluka je uvreda hrvatskim vlastima poslije nedavnog pisma zahvale Thompsonu od strane Ministra branitelja i njegovih riječi:

„Tvoj nadasve domoljuban duh i promicanje vrijednosti pravednog i osloboditeljskog Domovinskog rata bili su snažna potpora i hvalevrijedan primjer domoljublja i snage hrvatskog zajedništva.“

Riječi koje su u Švicarskoj uputili Thompsonu, poslije ovih riječi našeg ministra , zapravo se odnose na vas, hrvatsku državu i sve nas, zar ne?

S poštovanjem,

Akademik Josip Pečarić

P.S. U prilogu vam dostavljam izvješće s prosvjeda iz 2009. godine.

PRILOG

“Udruga za slobodu i neovisnost” te nekoliko braniteljskih udruga održale su danas pred švicarskim veleposlanstvom u Zagrebu prosvjedni skup protiv odluke švicarske Vlade da u toj zemlji zabrani pjevanje i kretanje pjevaču Marku Perkoviću Thompsonu.

U pismu što su ga organizatori prosvjeda uputili švicarskoj vladi traži se žurno ukidanje zabrana pjevaču, a od vlade Švicarske zahtjeva se isprika zbog, kako se navodi, neutemeljenih optužaba stotina tisuća obožavatelja Thompsonovih pjesama. Prosvjedno pismo organizatori su uručili švicarskom veleposlanstvu.

Nazočnim prosvjednicima, između ostalih, obratili su se i humanitarni djelatnik prof. Slobodan Lang, akademik Josip Pečarić, predsjednik zagrebačke HVIDRE Ivan Pandža, predsjednik Udruge branitelja logoraša Domovinskog rata Grada Zagreba i Zagrebačke županije Ilija Ačkar te u ime braniteljskih udruga Splitsko-dalmatinske županije Miro Morto.

Po riječima prof. Langa za ovakvu odluku švicarskih vlasti golemu odgovornost snosi hrvatska politika, koja, kako je rekao, još uvijek svijetu nije ponudila sustavne informacije o obrani vlastite slobode i stvaranju hrvatske države.
“Organizatori ovog prosvjeda vjeruju da je švicarski odluka o zabrani potaknuta iz Ureda predsjednika Republike Stjepana Mesića”, rekao je akademik Pečarić te dodao kako je opravdan poziv HVIDR-e grada Zagreba da predsjednik Mesić podnese ostavku kako ne bi nanosio daljnju štetu. Prosvjednici su nosili transparente na kojima je, uz ine pisalo “Hrvatska nije fašistička zemlja”, “Mesić je veleizdajnik” te “Još 131 dan do đubrišta istorije”.
Policija je izvijestila kako se ispred veleposlanstva Švicarske okupilo oko 150 prosvjednika te dodala kako je privela četiri maloljetna prosvjednika, a dvojicu zbog, kako kažu, uvredljivih transparenata protiv predsjednika Republike.
Policija navodi kako na skupu nije bilo narušavanja javnoga reda i mira.

ZAGREB, 9. listopada 2009. (Hina)

Govor akademika Josipa Pečarića:

Dragi prijatelji,

Nema dvojbe da je zabrana ulaska Marku Perkoviću Thompsonu u Švicarsku i Europsku Uniju poruka svima nama. Njihovo obrazloženje počinje konstatacijom kako je on “jedan je od najuspješnijih i najpopularnijih pjevača hrvatske glazbene scene”. Očito nam poručuju: Kakav je vaš najpopularniji pjevač – takvi ste i vi. Mi njima odmah kažemo: Hvala vam! Kamo sreće da smo svi kao Marko Perković Thompson!

Sam tekst obrazloženja je doista nešto sramotno:

“Poznat je postao 1991. s pjesmom ‘Bojna Čavoglave’. Ta pjesma ima za temu borbu protiv pripadnika srpske paravojske za vrijeme građanskog rata u Hrvatskoj (.) PERKOVIĆ Marko hrvatski je folk-rock pjevač čije pjesme djelomice sadrže dijelove teksta koji veličaju ratne zločine i genocid. Slovi za predstavnika ultranacionalističkog svjetonazora koji se nastavlja na fašističku prošlost Hrvatske. Tako on u pjesmi ‘Bojna Čavoglave’ pjeva o tome da na Srbe treba bacati bombe i pucati u njih iz pušaka te da sve Srbe treba razbiti šakom.”

Ovo zadnje ne postoji u toj pjesmi, ali je zanimljivo to njihovo izjednačavanje srpske paravojske sa svim Srbima, zar ne?

Tu je još i najmanji problem što oni velikosrpsku agresiju na Hrvatsku nazivaju građanskim ratom. Mnogo veći problem je što njihov tekst, kako bi to rekao predsjednik Mesić, koketira s neonacizmom. Naime, oni su svjesni da je ‘Bojna Čavoglave”! pjesma iz rata, ali ako u takvoj pjesmi kažeš da će se Hrvati braniti tako što će na one koji ih napadaju bacati bombe ili pucati iz pušaka onda veličaš ratne zločine i genocid. Time nam Švicarska, koja se obogatila i zahvaljujući – kako kaže Milan Ivkošić u “Večernjem listu” – “neizmjernim svotama novca nagrabljenog na krvi, na strašnim nesrećama i Židova i podosta drugih naroda, pogotovo afričkih, azijskih i južnoameričkih” poručuje da smo genocidan narod. Sama hrvatska obrana od velikosrpske agresije njima je ratni zločin i genocid.

Po istom obrascu se sudi danas Hrvatima u Haagu i u Hrvatskoj.
Po istom obrascu danas inzistiraju na tzv. Topničkim dnevnicima. Oni su im veoma važni jer je Hrvatska napravila genocid samim tim što je u granatiranju Knina poginuo čak JEDAN srpski civil. Topnički dnevnici za bombardiranje hrvatskih gradova od Vukovara do Dubrovnika im nisu interesantni. Da, tamo su stradali mnogi Hrvati. Ali, zar su svi oni vrijedni u usporedni s JEDNIM srpskim civilom?
Zar nisu i nacisti određivali koji su narodi vrijedni a koji nisu. Vidimo da se to radi i danas, a ti ne-vrijedni se ne smiju ni braniti?
Organizatori ovog prosvjeda vjeruju da je ovaj švicarski čin “instruiran iz Hrvatske i to iz ureda predsjednika države”! To je očito već i iz plakata u kome se nalaze Thompsonove riječi:
Domoljublje prozvali fašizam,
Tako brane njihov komunizam.

Predsjednik Mesić se opet prepoznao pa se opet sam i javio. Naravno, njemu nije ništa sporno u tekstu kojim Švicarci zapravo tvrde da smo genocidan narod. To nas ne čudi!
Znamo da je predsjednik ove države lažno svjedočio u Haagu. Njegove laži raskrinkane su u knjizi prof. dr. Miroslava Tuđmana “Vrijeme krivokletnika”. Našu tzv. pravnu državu to ne interesira!
Znamo i Mesićevu ulogu u priči o Topničkim dnevnicima.
Znamo i Mesićevu ulogu u falsificiranju dokumenata pomoću kojih sud u Haagu treba optužiti naše generale.
Znamo i Mesićevu ulogu u protuzakonitom dostavljanju dokumenta s oznakom “državna tajna” tom sudu.
Znamo i za Mesićevu ulogu u protuustavnom projektu restauracije nove balkanske federacije. Sjetimo se samo njegova nedavnog nastupa na skupu tzv. Federacije balkansko-američkih udruga u New Yorku.

Zato je potpuno opravdan poziv ZU HVIDR-a grada Zagreba takvom predsjedniku “da podnese ostavku, da odstupi i prije isteka posljednjih dana svojeg mandata kako ne bi nanosio daljnju štetu našoj domovini i sramotio časnu funkciju predsjednika hrvatske države”. Međutim, takav častan čin ne može se od njega očekivati. Logičnije bi bilo da ga Hrvatski sabor opozove s te časne funkcije. Nažalost, ni to ne možemo očekivati. Pa svima je jasno da naši političari samo slušaju što im svjetski moćnici kažu.

Zapravo, kakav je “problem” u Thompsonu i u nama najbolje je opisao bivši francuski vojni biskup Michel Dubost kada je na međunarodnom vojnom hodočašću u Lurdu rekao da se divi Hrvatima, jer mi imamo nešto što sve više nestaje, imamo vrijednosti koje se u Europi gube, a bez kojih ona ne može živjeti?

A hrvatske vrjednote su ono o čemu pjeva Marko Perković Thompson. Pjeva o vrjednotama koje se u Europi gube. Oni koji žele takovu Europu zabranjuju mu ulazak u nju.

Thompson pjeva o ljubavi prema obitelji, domovini (“netka nitko ne dira u moj mali dio svemira”), svom narodu i Bogu. On pjeva o slobodi i onima koji su je izborili našem narodu. Zato nikada ne smijemo zaboraviti da je Sveti Otac Ivan Pavao II. za svoj stoti posjet izabrao Hrvatsku i da mu je prva poruka – ona u Dubrovniku – bila o vrijednosti slobode.

Švicarci kažu kako “treba spriječiti da on svojim djelomice ekstremističkim pjesmama na svojim nastupima uzmogne radikalizirati dijelove hrvatske iseljeničke zajednice”. Ne štite oni samo svoju “unutarnju i vanjsku sigurnost” već “unutarnju i vanjsku sigurnost” takove Europske unije koja ne želi vrjednote o kojima Thompson pjeva. Jer, pjevajuči svoje pjesme hrvatskim iseljenicima u europskim državama on čini da te vrjednote žive i u tim državama.

Sam Thompson u svom nam Priopćenju poručuje:
“Zar nije već vrijeme reći dosta tim lažima i poniženjima? Ne smatram se žrtvom niti se tako osjećam, niti želim da me itko tako doživljava, ovo što se meni događa je ništa u usporedbi sa žrtvom i nepravdom koju su mnogi Hrvati podnijeli u borbi za ponos, dostojanstvo i suverenitet Hrvatske. Sjetite se samo naših generala, Ante Gotovine i drugih na koje se ta njihova pravda i pravosuđe obrušilo. Je li to ono što nas čeka u Europskoj uniji?”

Ne smatramo ni mi Marka Perkovića Thompsona žrtvom. Zar može biti žrtva netko o kome su hrvatski intelektualci napisali knjigu, čiji jedan prikaz ima naslov “Thompsona opjevali biskupi i akademici”? Zapravo i ovaj napad samo potvrđuje moje riječi, koje se nalaze i u spomenutoj knjizi, da je Thompson jedan od najvećih živućih Hrvata, ili kako je ta moja tvrdnja interpretirana u “Hrvatskom listu”:”Upravo je Thompson – a ne nitko od onih glavonja za koje se glasuje na izborima – politički najvažniji živi Hrvat.”

Akademik Josip Pečarić, Zagreb, 09. listopada 2009.

http://www.hkz-kkv.ch/prosvjed_potpore_thompsonu.php

 

Akademik Josip Pečarić /Hrvatsko nebo

20 thoughts on “Akademik Josip Pečarić : Poštovana Predsjednice RH, Poštovani Ministre vanjskih poslova, Poštovani Ministre branitelja,

    1. I sam je bio gluh i slijep dok su “hrvatski ministri Jowanovic i Besna Pusic Thompsona po svijetu proglasavali fasistom – CECU KOJA JE U RATU “PEVALA CETNICKIM ZLOCINCIMA NISU NIKADA!!! Ne moze se hrvatska politika mjenjati preko noci , od kad je Kolinda tu Thompson nastupa i u Kninu, ministarsvo vanjskoh poslova podjeljeno je izmedju Kolinde, Kovaca i Oreskovica kojeg vode Josipovicevi “savetnici, Mup i pravosudje u rukama Milanovica i Ostojica zahvaljujuci Petrovu i Oreskovicu – to akademik ne spominje, njima se akademik Pecaric nikad ne obraca nego provocira Kovaca, sada i ministra branitelja a posebno uvijek Kolindu , meni i Kolinda i Kovac osobno su drazi od akademika, oni rade svoj posao i bez njega, dok nemaju potporu vlade i premijera ne ide vise.

      1. A nije, Maks, o neeee, godinama on piše o Thompsonu, čak i knjige, baci pogled na Glas Brotnja i njegove tekstove otprije par godina, ne ću stavljati linkove, imam razlog za to; a slažem se s tobom, naravno, oko ove podjele, sve stoji. A o lipoj i šesnoj predsjednici ima pravo svatko svoje reći, ima Jakova da ju mazi, a mi ćemo i hvalit i kritizirati, prema zaslugama ahahah :))) Živio mi!

        1. Mrzi HDZ , kometirao je po portalima kao “pipo , ja osobno sam ga razotkrio i na V. Listu. I ja sam za ZDS ali neki ga koriste samo da bi lupali po HDZu i Kolindi, “akademski lukavo:-)

        1. Ja se ne klanjam zivom covjeku, osim toga Pecaric je za Oreskovica vise nego za Karamarka ili bilo koga iz HDZa – ja nisam HDZ i s ovim sada sam oprezan ali s akademikom nisam na istoj liniji – politickoj , za matematiku je kapacitet.

      2. Maks u interesu hrvatskog naroda i države je da na zajedničkim ciljevima radimo svi zajedno. Ukoliko i postoje manja odstupanja u mišljenjima, a koja opet vode ostvarenju zajedničkog cilja, uputno je dobro odvagnuti treba li ih prešutjeti, upozoriti ili kritizirati, pogotovo u javnom prostoru.

        Nikad ne gubi iz vida zajednički cilj.

        1. Ja sam branio Kolindu od samog pocetka mozda najvise od svih , branim je i sada- akademik je navodno na kraju “ipak glasao za nju. Protiv Karamarka i HDZa bio je cijelo vrijeme – ja nisam i to su razlike. Antun Babic i Dinko Dedic pozivali su Karamarka na ostavku prije godinu dana ja ih vise ne citam , takav sam. Eno ti Nino Raspudic naziva Milanovica Tudjmanistom -V. List , za mene je cijelo vrijeme Milanovicev saveznik a gomili Hrvata se dopada.

          1. Događa se da ljudi uslijed mnoštva šumova ne čuju dobro glas koji ih vodi u pravom smjeru. Upravo iz tog razloga ne treba na prvu biti isključiv nego ukazati ljudima na bitne informacije koje propuštaju a koje ih priječe u donošenju najboljih odluka. Isključivošću pokazujemo nezainteresiranost za druge, što nije dobro, pogotovo ukoliko imamo iste ciljeve.

            Napad nije najbolja obrana, usmjeravanje jest.

          2. Sve jasno samo Hrvatska nije dugo bila tako blizu da se lustrira Pravosudje, MUP i tajne sluzbe , svi koji su bili protiv Karamarka bacili su nas godine unazad, zato sam sam ljut i na filozofe i popove i sve druge.

          3. Za pet sest godina neces imati koga lustrirati – Plenkovic se poziva na EU demokrscane, te stranke provode lustraciju – mozda imamo srece .

          4. Sve dok se ne obavi lustracija imat ćeš koga lustrirati. Lustrirati ćeš sustav i događaje, ideologiju i simbole. To je puno važnije od toga hoće li to tamo neki omatorjeli komunist uopće doživjeti i u tih par godina koje su mu preostale shvatiti koliko je zlo počinio.

            Lustracija se provodi zbog unuka, a ne zbog djedova.

          5. Sad mozes opet cekati pet sest godina dok neko ne bude dovoljno jak da progovori o lustraciji , sad je lako trubiti kad nema tko provesti. Komunisti su dobili dovoljno vremena za par godina neces imati koga lustrirati , prestari, umiru, kapital preuzimaju djeca.

          6. Nisi me razumio, ne lustrira se “koga” nego “što”. Nakon što se “što” rasvijetli, “koga” ostaje bez potpore.

          7. To su samo utjehe, djecu ne moze niko lustrirati “nisu krivi za roditelje to ne prolazi. Ti ljudi imaju kapital – Hrvatsku zato su i stali iza mosta + eventualno preuzeli i HDZ .

Odgovori