Izv . prof . dr . sc . Kristijan Krkač : PAROMLIN 21. STOLJEĆA

Vrijeme:1 min, 46 sec

Stara zgrada ZABE ispred Pothodnika na Glavnom u ZG ne-mjesto je kojim svakodnevno prođe nekoliko tisuća turista i nekoliko desetaka tisuća građana Zagreba. Zgrada je zapuštena. Izvor je zaraze. Samo je pitanje kad će se urušiti i ozlijediti nedužnog prolaznika. Kako je blizu Paromlina možemu ju nazvati „Paromlinom 21. stoljeća“.

Tu zgradu ZABA 2012. godine prodaje Stipić grupi d.o.o. (direktor Zlatko Stipić, ing.) u predstečajnom stanju za 120.000.000 HRK. Zatim se pojavljuje Konos Construction d.o.o. (obje tvrtke imaju istu adresu, Ventilatorska 24, Lučko), kojoj su vezane grupe Stipić nekretnine i Konos grupa koja je i danas odgovorna za tu zgradu. Projekt je predan navedenim kompanijama, no zgrada i dalje propada.

Da bi ironija veća na stranici kompanije piše:

„Tvrtka Konos suosnivač je i aktivni sudionik Savjeta za zelenu gradnju u Hrvatskoj.“.

 ZABA pere ruke. Kao i projektant. Kompanija vlasnica ne čini ništa. A što čini grad? Vaš voljeni gradonačelnik? Zašto nije tužio kompaniju, prijavio ju, poslao gradske inspekcije, ili barem načinio medijski pritisak?

On, čije se ime u poštenim familijama ne spominje, a niti je vrijedan da mu se ime spomene čak i u kontekstu mjesta rođenja, neshvatljivo tolerira tu ruinu od zgrade smještene niti 300 metara od njegovih velebnih fontana. Ništa ne poduzima da se problem te zgrade riješi.

  Njemu ćete dati svoj glas na izborima.

  Ne treba kriviti njega. On je takav kakav jest. Čak i da su sutra nedajbože premine za njim će ostati desetci ostvarenih i besmislenih i isto toliko smislenih ali neostvarenih projekata. Ne treba kriviti niti one među vama koji su se prodali za par kvadrata asfalta. Ali oni koji religijski vjeruju u njegovu iracionalnu potrošnju tuđeg novca, čak i ako se na stranu stavi to da žive i rade od sveze s njim, opasni su ljudi.

  Prije ili kasnije povjerovat će u vlastitu negdašnju plansku samoobmanu i tad će biti kasno. Povjerovat će primjerice da je stara zgrada ZABE ne samo hotel s 5 zvjezdica usred Zagreba, nego i monumentalno umjetničko djelo

 

Izv . prof . dr . sc . Kristijan Krkač/Hrvatsko nebo

 

 (Ilustracija: Zgrada Zabe 2011. i 2016. godine).

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)