OTVORENO PISMO HRVATSKOM REDATELJU PAVI MARINKOVIĆU

Vrijeme:3 min, 53 sec

 

Reakcija na film „Ministarstvo ljubavi“

Veliki HRVATSKI redatelj i diplomirani dramaturg Pavo Marinković, potaknut izmjenama Obiteljskog zakona koji ukida mirovine udovicama poginulih hrvatskih branitelja, ukoliko nađu novog partnera, došao je na ideju da napiše scenarij za novi film, inspiriran razvratnim životima udovica poginulih hrvatskih branitelja.

Ku(l)tni redatelj izjavljuje kako je ovim filmom želio dramski suočiti udovice poginulih i umrlih Hrvatskih branitelja sa državnom birokracijom, pa je izmislio državnog inspektora koji će pratiti razvratne i nečasne udovice u Dalmatinskoj zagori i otkrivati njihove izvanbračne veze.

Navodi kako mu je najteže bilo snimati masovne scene koje su imale veliki broj statista, a kako je snimao u Drniškom kraju nije želio otkriti radnju filma statistima, da ne bi došlo do neugodnih situacija. Za film je angažirao poznate HRVATSKE glumce, među njima Hristinu Popović, Editu Karađole, Dijanu Vidušin, Dariu Lorenci Flatz, Matiju Prskalo, Kseniju Marinković, Snježanu Sinovčić-Šiškov, Nenada Srdelića, Janka Popovića Volarića i druge.

Ecija Ojdanić ima glavnu ulogu među udovicama kojih je u filmu desetak, glumi temperamentnu, strastvenu, srčanu vlajnu, koja je zbog nesretnog rata ostala udovica. Njezin muž Hrvatski branitelj poginuo je u tom istom ratu i svojoj razvratnoj ženi osigurao mirovinu i lagodan život. Budžet filma iznosi oko 800.000 eura i uglavnom je financiran novčanim sredstvima HAVC-a, uz češku koprodukciju i HRT.
Kako je teško gledati ove jadne ljude koji sebe nazivaju Hrvatskom kulturnom elitom, a vi ste gospodine Marinković pravi primjer takvog jadnika. Iako ste rođeni u Zagrebu 1967. godine, nismo vas pronašli u registru Hrvatskih branitelja. Dakle, dok su ti gorostasi, čijim se ženama na ovaj prizemno- seksistički način izrugujete, ginuli i patili, vi ste se školovali i šepurili Zagrebom. Nitko od vas nije tražio da budete s njima u rovovima i trpite granate, bombe, hladnoću, vrućinu i smrt, nitko nije tražio da zaklopite oči svom mrtvom suborcu. Nitko od vas nije tražio da budete glasnik i donesete toj ženi vijest da je njezin suprug poginuo.

Pa gospodine Marinkoviću, gori od onih koji su nas napadali su samo oni koji nas nisu branili, niste bili u stanju niti živjeti sa tim ženama u utrobi ove zemlje, u podrumima i skloništima. Kao što onda niste vidjeli kako dvoglave orlušine ubijaju, kolju, razapinju i muče Hrvatske branitelje, ni danas ne vidite naše križeve, koji stoje razasuti cijelom Dalmatinskom zagorom i zemljom Kotarskom. Ne vidite vi naše rane, ni naše križeve, ali pristajete nepodnošljivo lako živjeti od njih.

Ova zemlja od vas nije ništa tražila, osim da budete pravedan svjedok njezine patnje. Stoga čudi zašto vas nije inspirirao podatak kako je iz generacije 1967-1966. godine UBIJENA puna 23 razreda Hrvatskih mladića. Kako vas nije inspiriralo to što su se borili protiv deseterostruko jačeg neprijatelja i pobijedili ga, samo zato što im je u grudima kucalo veliko Hrvatsko srce,a među nogama su imali ono što vi vašim umjetničkim pimpekom iskaljujete na njihovim ženama.

Kako vas nisu inspirirale mirovine koje primaju četničke udovice, koje su Zakonom o konvoldaciji ostvarile sva prava, kao i udovice naših branitelj? Mogli ste recimo napraviti film o dezerterima, imali bi ste vlastito svjedočanstvo. A možda ste mogli napraviti film o vlastitim majkama koje su vas cijeli život odgajale da mrzite sve što je Hrvatsko. Također ovaj lijepi iznos koji ste potrošili na svoj drugorazredni filmić, mogli su dobiti naši športaši, a onda bi zasigurno bilo i više medalja za našu ponosnu Domovinu. Jedno morate shvatiti hrvatski branitelji,a osobito oni koji su svoj život darovali Hrvatskoj stvorili su ovu zemlju, naši športaši su je proslavili, a takvi kao vi, sramote je svakodnevno. Zasigurno ste se već uljuljali u slavu koju ćete pobrati vašom limunadom od filma, ali vidite gospodine Marinkoviću, neće moći. Oni koji su mrtvi ne mogu govoriti, ali mi koji smo preživjeli možemo. Ovaj put govoriti ćemo vašim jezikom. Svečano vam obećavamo da ćete imati pakao, boriti ćemo se svim pravnim, demokratskim sredstvima, jamčimo vam da se film neće prikazivati niti na jednom festivalu, a niti bilo gdje drugdje.

Slobodni smo obavijestiti vas, da smo pokrenule postupke na svim razinama i institucijama Hrvatske države, skupo će vas stajati ova limunada. Jedno je sigurno, mi se ne bojimo reći kako nije dovoljno roditi se u hrvatskom rodilištu, besplatno se školovati u Hrvatskim školama i akademijama, trošiti hrvatske kune, i nazivati se hrvatskim redateljem ili glumcem. Da bi se mogao okititi takvom titulom moraš voljeti svoj narod, moraš poznavati svoju baštinu, kulturu i moralne vrijednosti svog naroda.

I na kraju gospodine Marinkoviću, vaša djela najviše će govoriti o vama, vašoj dezerterskoj i bezmudoj duši. Vaši su opanci, a naši su obojci, pa budemo vidli !!!

Članice Udruge ŽENE U DOMOVINSKOM RATU-ZADAR U Zadru 25.08.2016.

 

Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

One thought on “OTVORENO PISMO HRVATSKOM REDATELJU PAVI MARINKOVIĆU

Odgovori