Četvrta “Večer kaštelanski glendi i batudi” nasmijala i oduševila brojnu publiku

Vrijeme:5 min, 2 sec

 

 

Starinske kaštelanske glende i batude, igrokaz “Korteđavanje po sućuraški”, šaljive starinske crtice iz kaštelanske prošlosti te šaljive priče iz prošlosti Solina, Splita, Brača i Imotskog, i ove su se godine pokazale kao dobitna kombinacija za privlačenje velikog broja posjetitelja na “Večer kaštelanski glendi i batudi” koje je Gradska knjižnica Kaštela organizirala po četvrti put.

Baš kao i prethodnih godina, i ove je godine prostor Gospojske štrade u utorak, 23. kolovoza bio premalen za primiti sve gledatelje željne smijeha, koji su u Kaštel Sućurac stigli iz svih Kaštela i okolnih mjesta, kako bi, unatoč jakoj buri, uživali u “funcutarijama, glendama i batudama naši’ stari”.

Prvi dio večeri, koji je bio namijenjen djeci, pjesmom “Zemlja dide mog” otvorila je kaštelanska “zvjezdica” Lana Rubelj, koja je sve okupljene izvedbom spomenute pjesme “podigla na noge”, tako da su joj se u pjesmi pridružili svi nazočni. Nakon Lane, koja je nagrađena velikim pljeskom, batude iz sućuračke prošlosti autorice R. Dobrić publici su predstavila djeca: Ela Maleš, pročitavši batudu “Slave i proliveno vino”, Nevena Kovač, pročitavši “Barba Duškove priče za malu dicu” te Petar Markota, predstavivši batudu “Funcut i bobići”.

Nakon što su kratku glendu “Dvi Sućurke u kratkoj besidi” autora D. Delića publici predstavile Lea Ljubenkov i Lucija Jerkunica, Gospojskom štradom razlijegao se glas “zvjezdice” Đane Smajo, koja je izvedbom pjesme pobrala veliki pljesak publike.

Ipak, najveće oduševljenje i najviše smijeha i pljeska od strane gledatelja dobili su mladi glumci koji su izveli šaljivi igrokaz “Korteđavanje po sućuraški”, a cijeloj izvedbi posebno je doprinijela i scenografija, koju ove godine potpisuje gđa. Anamarija Kelava, ispred čije se romantične i u starinskom duhu uređene kuće cijelo ovogodišnje događanje odvijalo.

Kamena kućica (okružena kamenim zidinama kule nadbiskupa Gualda podignute 1392. godine i drevne Nadbiskupske palače, sjedišta i ljetnikovca splitskih nadbiskupa od 15. stoljeća) sa starinskim skalinama, zelenim škurama, tiramolom sa starinskom odjećom i pitarima s điranima, čuvarkućom i murtilom, a ispred kuće stari drveni stol prekriven “tavajon s bronzincen, mlincen za kafu, latenin pijatima, bocunon, petrolejkon i žmuliman sa sućuraškon orahovicon” – predstavljali su najbolju moguću scenu, uz pomoć koje su glumci publici dočarali na koji su se način momci djevojkama u Kaštelima udvarali u nekim starijim vremenima.

Svađom, razgovorom, korteđavanjem i pjesmom “ispod ponistre” mladi glumci: Lea Ljubenkov, Roko Kraljević, Katarina Bosančić, Matej Ljubenkov, Toni Ćupić, Anton Jerkunica, Roko Jerkunica i Frane Maleš su među gledateljima izazvali oduševljenje, koje je postalo i još jače, kad su im se u finalu igrokaza pridružili i mladi plesači iz KUD-a “Putalj”, otplesavši kaštelanski šotić.

Prvi dio večeri završio je zahvalom ravnateljice R. Dobrić gospođama, koje su se, kako je istaknula, „vođene velikom ljubavi prema svome rodnome mistu – Sućurcu, ali i Kaštilima i Hrvatskoj, volonterski i u potpunosti nesebično uključile u organizaciju”.

-Hvala gđi. Anamariji Kelava, koja je, osim scenografije ovogodišnje Večeri kaštelanski glendi i batudi dala veliki obol i u redateljskom dijelu posla. Također joj od srca zahvaljujem na inicijativi da upravo njen dom postane ovogodišnja pozornica. Naša suradnja pokrenuta je prilikom lanjske Večeri glendi i batudi, a nastavljena je izvrsnom suradnjom pri organizaciji „Adventa u GKK“, „Uskrsa u GKK“ i večerašnjeg događanja.

-Veliku zahvalu upućujem i gđi. Mariji Ljubenkov, koja je volonterski uključena u organizaciju i redateljski dio posla „Večeri kaštelanski glendi i batudi“ još od prve večeri, koja je organizirana po prvi put  2013. godine, a koja je i ove godine uložila veliki trud i vrijeme kako bi djecu pripremila za izvedbu igrokaza. Zahvalu upućujem i roditeljima djece uključene u događanje, te KUD-u Putalj – voditelju Miliju Jerčiću i Nikoli Kapetanoviću (kaštelanske nošnje i nakit), koji su uvelike pomogli u svezi kostimografije, posudivši Knjižnici kaštelanske nošnje. Nadam se kako će ova izvanredna i uspješna suradnja biti nastavljena i dalje, uz Božju pomoć. – rekla je ravnateljica Dobrić na kraju prvog dijela večeri.

Drugim dijelom večeri i ove je godine “vladao” Ivica Žegarac – Žuti, koji je, kazivajući na sebi svojstven način, kaštelanske glende i batude iz “najstariji vrimen”, “ispripovida sve po istini, baš onako ka ča se i dogodilo”.

Nakon što su ogroman pljesak i gromoglasan smijeh obilježili prvi dio nastupa Ivice Žegarca Žutog, za “stari sućuraški stol” u Gospojskoj štradi smjestili su segosti: Mladen Vuković, Joško Vukšić, Nađan Dumanić, Nikica Jurun, Marijan Grbavac, Željka Blažević, Jakov Kuljiš i Slavica Pažanin, koji su izvedbama starinskih šaljivih događaja iz splitske, solinske, bračke i imotske prošlosti od publike dobili veliki pljesak.

Za glazbeni dio drugog dijela večeri pobrinula se ženska klapa “Šinjorine”, koja je nazočne oduševila izvedbom prigodnih pjesama.

I ovogodišnje Večeri glendi i batudi svojim je nastupom „zatvorio“ Žuti – „sućuraški meštar o’ glendi i batudi“, koji se i ove godine dokazao kao najvrsnijipoznavatelj šaljivog dijela života starijih generacija Sućurana i Kaštelana..

Zahvalivši brojnoj okupljenoj publici, u kojoj su bili i potpredsjednik Hrvatskog sabora Ante Sanader, kaštelanski gradonačelnik Ivan Udovičić, dogradonačelnikZoran Bonacin, predsjednik Gradskog vijeća Denis Ivanović i pročelnica za društvene djelatnosti Sandra Zokić – što su se na 4. Večeri kaštelanski glendi i batudi okupili u “još većem broju nego lani”, ravnateljica Gradske knjižnice Kaštela Renata Dobrić istaknula je kako je ispunjen glavni i osnovni cilj ove večeri.

-Vaša nasmijana lica govore više od riječi, a upravo zbog smijeha, koji je najbolji lijek za sve, i organiziramo ovo događanje. Mislim kako je postignut i drugi glavni cilj – “očuvanje kaštelanske nematerijalne kulturne baštine uz pomoć pisme i starinski glendi i batudi, koje nam mnogo govore o nekadašnjem načinuživota naših starih i tradiciji.”

Nakon dvoipolsatnog događanja prepunog smijeha i dobrog raspoloženja, četvrta Večer kaštelanski’ glendi i batudi završena je uz zahvalu R. Dobrić “Lani Rubelj i Đani Smajo, izvrsnoj sućuračkoj dici-glumcima i roditeljima, KUD-u Putalj, klapi „Šinjorine“, DVD-u Mladost iz K. Sućurca i zapovjedniku Jošku Božinu, djelatnicima Komunalnog pogona te Najanu Biliškovu zaduženom za izvrstan razglas i maštovitu rasvjetu, kao i svima koji su sudjelovali i nazočili ovomdogađanju”, te uz poziv svim Kaštelanima koji se sjećaju glendi i batudi iz kaštelanske prošlosti, da se jave u Gradsku knjižnicu Kaštela, kako bi taj diokaštelanske prošlosti mogao biti zapisan, otrgnut od zaborava i sačuvan za slijedeće generacije”.

 

R. D./HrSvijet.net/http://www.hrsvijet.net/Hrvatsko nebo

Odgovori