Daran Bašić : Na Vučićeve provokacije treba odgovoriti ne samo spominjanjem stradanja Bošnjaka Srebrenice no stradanjima i Hrvata i genocidu nad njima u RS .

Vrijeme:4 min, 40 sec

 

 

Mišetić: Na Vučićeve provokacije treba odgovarati Srebrenicom i zločinačkim karakterom “RS-a i RSK”

Luka Mišetić, bivši odvjetnik generala Ante Gotovine pred Haškim sudom, u statusu objavljenom na društvenim mrežama, podsjetio je hrvatske političare na čemu treba inzistirati nakon svake Vučićeve izjave.

Na svaku Vučićevu provokaciju treba hladno odgovoriti: RH očekuje od Srbije ispunjavanje obveza iz poglavlja 23, priznavanje presuda ICTY-a da je genocid počinjen u Srebrenici, i da su rukovodstva “Republike Srpske” i “Republike Srpske Krajine” bila zločinačka udruženja, objavio je na svojem Facebook profilu Luka Mišetić, bivši odvjetnik generala Ante Gotovine.

>>Luka Mišetić: Milošević je još 14. kolovoza 1995. objasnio zašto su Srbi napustiili “Krajinu”

Podsjetimo, odvjetnik Mišetić je već ranije u javnost “pustio” dokument iz koga je vidljivo da su “krajiški” Srbi napustili Hrvatsku na zahtjev svog političkog i vojnog vodstva. Zapovijed o evakuaciji Srba iz tzv. Krajine potpisao je srpski general Mile Mrkšić; isto je potpisao i Milan Martić, predsjednik ‘Krajine’, što je potvrđeno i pred Haškim sudom.

 

R.H./http://www.hrsvijet.net

  Istup Luke Mišetića sa tvrdnjom da se treba inzistirati na presudu ICTY-a o genocidu u Srebrenici nad Bošnjacima je uz dužno poštovanje prema tim žrtvama u najmanju ruku pogrješan. Hrvatska ne samo da mora inzistirati na toj presudi no mora Vučiću jasno predočiti da je Ratko Mladić optužen ne samo za genocid nad Bošnjacima Srebrenice no i za genocid nad Hrvatima od 1992. do 1995. godine na području općina zapadne Bosne, Posavine i Podrinja.

Tu informaciju je još 2011 je potvrdila glasnogovornica Haaškoga suda Nerma Jelačić.

“Tužiteljstvo traži razdvajanje optužnice na dva dijela, ali ne i da se briše bilo koja točka postojeće optužnice“, rekla je Jelačić.

Time su odbačena nagađanja kako razdvajanjem optužnice u slučaju Ratka Mladića Haaško tužiteljstvo namjerava Mladiću suditi isključivo za genocid u Srebrenici, dok bi događaji na području zapadne Bosne i Posavine bili svedeni na zločin protiv čovječnosti.

“Tražit će se genocid za Srebrenicu, ali i za zločine počinjene u razdoblju od 1992. do 1995. izvan Srebrenice. Jedna od točki je genocid”, objasnila je Jelačić. Inače, u još uvijek aktualnoj optužnici u prvoj najtežoj točki koja se odnosi na genocid Mladića se tereti da je od 1992. do 1995. godine sudjelovao u udruženom zločinačkom pothvatu koji je imao za cilj trajno uklanjanje Bošnjaka i Hrvata s područja u BiH na koja su Srbi polagali pravo. Haaško tužiteljstvo pokrenulo je inicijativu da se Mladićeva optužnica razdvoji na dva dijela. Jednu za genocid u Srebrenici, a drugu koja se odnosi na genocid nad Hrvatima i Bošnjacima u razdoblju od 1992. do 1995. godine, zločine protiv čovječnosti, opsadu Sarajeva, te uzimanje međunarodnih talaca. Zanimljivo je da su gotovo svi mediji u potpunosti izostavili činjenicu da je Mladić optužen za genocid ne samo nad Bošnjacima nego i nad Hrvatima.

U Haaškom tužiteljstvu ističu da su se na ovakav potez odlučili zbog ubrzanja procesa. Inače, genocid je najteži oblik zločina koji poznaje čovječanstvo, a odnosi se na namjeru da se u cijelosti ili djelomice uništi određena nacionalna, etnička, vjerska ili rasna skupina. Prije rata je na području današnjeg RS-a živjelo oko 200.000 Hrvata, a danas ih je oko 10.000. Veliki dio njih je protjeran, jedan dio završio u koncentracijskim logorima, jedan dio ubijen, a jedan dio se još vodi kao nestali. Paralelno je i Radovan Karadžić optužen, između ostaloga, i za genocid nad Hrvatima u BiH. I Miloševiću se između ostaloga sudilo za isti zločin.

Na svaku provokaciju Vučića “treba hladno odgovoriti ” uz dužno poštovanje prema svim žrtvama prije svega brojkama stradanja Hrvata Još je 2012 predstavljanjem monografije o stanju katoličkih župa u Bosni i Hercegovini između 1991. i 2011. godine u Nadbiskupskom pastoralnom institutu u Zagrebu, srušeno je nekoliko predrasuda, no ponovno je od visokih crkvenih dužnosnika upozoreno na dramatični demografski poremećaj nakon posljednjeg rata. Pročelnik Katedre za crkvenu povijest na zagrebačkom Katoličkom bogoslovnom fakultetu Slavko Slišković istaknuo je kako je od 1991. prepolovljen broj hrvatskog stanovništva u BiH, odnosno od predratnih 835.170 Hrvata u BiH 1991. godine, danas ih je ostalo tek 441.432.*

* Podatak o broju Hrvata je iz 2011.Stanje se nije popravilo.Poradi velikosrpske ali i velikobošnjačke politike opstruiranja povratka Hrvata iseljavanje je nastavljeno sve do danas.Hrvati iz BiH jednostavno nestaju

“S područja Federacije BiH tijekom rata je protjerano 230.000 Hrvata dok je iz Republike Srpske protjerano 152.856 Hrvata”, kazao je prof. Slišković. U Republici Srpskoj, kako je istaknuo, ostalo je još samo 11.924 katolika. Valja reći da su ove brojke prvi put egzaktno iznesene, te je prvi put istaknuto da je daleko veći broj osoba prognan s područja današnje Federacije BiH nego iz Republike Srpske, iako se u taj entitet vratilo puno manje Hrvata katolika. Najviše je Hrvata katolika iz BiH u odnosu na popis 1991. godine nestalo s područja današnje Vrhbosanske nadbiskupije, a napose Sarajeva, Zenice, Kaknja Vareša, srednje Bosne. Pročelnik Katedre za crkvenu povijest na zagrebačkom Katoličkom bogoslovnom fakultetu je podsjetio i na kršćanske korijene Bosne i Hercegovine, te kako je Vrhbosanska nadbiskupija stalno pripadala hrvatskim metropolijama

Inzistiranjem samo na presudi o genocidu u Srebrenici stvara se dojam da su najveće žrtve rata iz devedesetih Bošnjaci a zaboravljaju se Hrvati BiH.

Posve je jasno da Hrvatska ima dovoljno argumenata da Vučiću začepi usta ne samo spominjanjem stradanja Bošnjaka Srebrenice no stradanjima i Hrvata i genocidu nad njima u RS . Zašto se to i ne čini nikome od Hrvata BiH nije jasno .

Očito je da kalvarija Hrvata BiH tijekom devedesetih više nikome nije važna . Hrvati BiH kao da su vodili neki svoj rat

Daran Bašić /Hrvatsko nebo 

2 thoughts on “Daran Bašić : Na Vučićeve provokacije treba odgovoriti ne samo spominjanjem stradanja Bošnjaka Srebrenice no stradanjima i Hrvata i genocidu nad njima u RS .

  1. Nikada mi nece biti jasna politika onih koji zanemaruju svoje zrtve a uporno spominju tudje.
    Vucicu jednostavno treba nabijati na nos da je on dolazio u Hrvatsku s puskom i tenkovima,kao i Vukovar i Skabrnju.Zasto tolika briga o onima koji su etnicko ciscenje Hrvata u BIH radili u ratu,nastavili u miru i ni danas ne prestaju s tim?
    Uguz begovska politika i bosnjacki unitarizam su Hrvatima u BIH nanijeli vise stete nego Srbi.
    Miseticu i ostali “Misetici”,shvatite jedno…cvijece je davno uvelo,danas je to samo korov,ambrozija.

Odgovori