U raljama jugonostalgičara..

Vrijeme:3 min, 7 sec

U raljama jugonostalgičara..

unnamedOno kada vlast ne djeluje u skladu sa svjetonazorskim i idejnim prilikama, kada na razno razne načine ide sa omalovažavanjem branitelja, sa izjednačavanjem žrtve i agresora, može se reći da je sve samo ne narodna. Kako objasniti taj odmak od vlastitih državljana. Što je bilo u glavama naših predstavnika(Mesić,Josipović,Milanović) da u proteklih petnaest godina dovedu državu u stanje opće paraliziranosti svojim nepromišljenim djelovanjem u sferi nacionalnog identiteta i poimanja plana gospodarskog razvoja..Ne malo je ostao iznenađen Zapad i njegove političke vođe kada su tri dana pred ulazak Hrvatske u Europsku uniju bili suočeni sa “Lex Perković”(zakon o zabrani izručenja ex udbaša)..

 

Kako smo mi to izgledali u očima Zapada, prvenstveno Njemačke? Ta ista Njemačka je dala neizmjeran doprinos u začetku stvaranja samostalne Hrvatske a sada četvrt stoljeća nakon, pojedini smušenjaci nastupajući nadmeno, podmuklo zadaju udarac u leđa toj prijateljskoj zemlji..To je bio pokušaj zataškavanja i guranja pod tepih problema i nerješenih ubojstava u prošlosti…Prošlost koja nikada ne će biti zaboravljena, kako od strane žrtava tako i onih koji su uvidjeli i prozreli planove bivše vlade. Donijeli su presudu na suđenju u Munchenu. Koja jasno i nedvosmisleno ukazuje na spregu i zajedništvo tadašnje vlasti u namjerama likvidiranja svakog oblika neposluha i političkog suprostavljanja..Jednom riječju ova presuda je otvorila vrata lustracije..

Ugrađena slika 1 Netko je u određenom vremenskom razdoblju na trenutak pomislio da je Europa balkanska krčma pa je pokušao igrati na kartu laži i podmetanja, ali stigao je odgovor tim revizionistima našeg vremena u vidu jedne opomene..Držite se Rezolucije 1481 Vijeća Europe i sankcionirajte i rasvijetlite svoju mračnu stranu totalitarnog sistema zvanog “socijalizam sa licem”..Lustracijom obuhvatite one snage koje drže Hrvatsku u mentalnim raljama jugoslavenskih ideja i misli. Ne budimo smiješni pred licem Europe koja sa podsmijehom gleda urušavanje vrednota jedne nacije.

Koja je svoju tešku i krvavu slobodu platila ogromnim stradanjima u ljudskom i materijalnom obliku. Hrvatska strana imala je 10.668 poginulih i 2915 “nestalih” (ukupno 13.583) te 37.180 ranjenih osoba u Republici Hrvatskoj. U Bosni i Hercegovini poginulo je i nestalo 9909, a ranjeno 20.649 Hrvata. (podaci iz izvješća predsjednika RH F. Tuđmana na zajedničkoj sjednici oba doma Hrvatskog sabora, 15. siječnja 1996.; prema podacima iz 1999. hrvatska strana imala je 12.131 poginulih i 2251 “nestalih” (ukupno 14.382) te 33.043 ranjenih osoba; prema najnovijim podacima u Domovinskom ratu poginulo je ili nestalo oko 13.000 Hrvata.)

Ogromni gubitci izraženi u stradavanju stanovnistva i materijalnoj šteti još uvijek se nisu dostojno valorizirala niti je agresorska srbo-komunistička falanga i njena pravna sljednica(Srbija) izrazila želju za plaćanjem ratne odštete RH..

Štete izražene u svjetskim cijenama (u američkim dolarima)

Ugrađena slika 3

Kada sagledamo štete koje je Hrvatska pretrpjela zbog domovinskog rata dolazimo do stvarno impozantnog iznosa. Više od možda same brojke govori usporedba prema kojoj će Hrvatska prema procjeni do 2015. izgubiti između 7,5 i 9 svojih godišnjih bruto društvenih proizvoda (prema BDP-u 2004.).

Također je zanimljivo da iako su izravne štete bile golemih razmjera, Hrvatska će biti još dugi niz godina snositi trošak propuštene ekonomske aktivnosti upravo zbog tih izravnih šteta koje su nužno ostavile neizbrisiv trag.

Treba isto zaključiti da RH ne bi smjela nikako prepustiti zaboravu ove činjenice o materijalnom i ljudskom razaranju na svom teritoriju, kao i zahtjev Srbiji da se isplati ratna odšteta..Hrvatska je pretrpjela već do sada ogromne gubitke, a na žalost znatni gubitci će biti prisutni i u budućnosti te svako brzo rješenje ovoga problema je nemoguće.

Strašna je to opomena i pouka onima koji za šaku dolara ili eura prodaše svoju domovinu, čast i herojstvo svojih branitelja..Nitko, pa ni oni koji nisu bili za samostalnost RH nemaju pravo se igrati sa državom Hrvatskom.

 

 Ivan Botica/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)