Krivodol kod Imotskoga: Šesta pjesnička večer u Ujevićima

Vrijeme:1 min, 35 sec

 

 Krivodol kod Imotskoga: Šesta pjesnička večer u Ujevićima

U sklopu Kulturnog ljeta, u organizaciji Kulturno-umjetničke udruge Ujević, na ljetnoj kamenoj pozornici ispod kapele sv. Mihovila (iz 1779.) u Gornjim Ujevićima u Krivodolu, 12. kolovoza 2016. održana je šesta pjesnička večer imotskih pjesnika i njihovih gostiju. U noćima kada nebesima plovi meteorski roj Perzeida, zvane suzama sv. Lovre, uz simfoniju zrikavaca koju nastavljaju arije cvrčaka, zvjezdani stihovi već tradicijski orose duše zaljubljenika u čaroliju stiha, koji se okupe iznad kamenog spomenika Tina Ujevića, što ga je isklesao Ljubomir Žužul. To je jedan od sedam javnih spomenika vječnom Tinu, nakon što je na ovogodišnji 125. pjesnikov rođendan (5. srpnja) svečano otkriven Ujevićev spomenik na makarskoj rivi, rad akademskog kipara Krešimira Kršnjavog. Ostalih šest kipova „imotskog Baudelairea“ su u Zagrebu, Vrgorcu, Milni na Braču, Kijevu kod Knina, Imotskom te dva u Krivodolu – dakle, čak tri su posijana na udaljenosti od sedam kilometara!

tin u ujevićima

Ove godine nastupilo je 14 stihokazivača, među kojima i Drago Čondrić, koji je ove godine za svoju knjigu „Sedam velikih biblijskih poema“ dobio čak tri ugledne književne nagrade – „Tin Ujević“, „Antun Branko Šimić“ i „Fra Martin Nedić“. Branka Buljan Petričević pročitala je nekoliko pjesama svoje tete klarise Anke Petričević – sestre Marije od Presvetog Srca, koja je ovog mjeseca dobila Povelju DHK „Dobrojutro more“ na istoimenim 20. pjesničkim susretima u Gornjoj Podstrani.

Drago Čondrić u  Krivodolu

Umirovljeni hrvatski branitelj Frane Livajić predstavio je svoju novu treću zbirku „Klizav pločnik“ u izdanju imotskog ogranka Matice hrvatske, s naglašenim socijalnim temama. Svoje su stihove kazivali i Ivan Ujević, Petar (Sučević) Ujević, Vesna Ujević, Augustin Ago Kujundžić, Julija Stapić Katić, Ivan Bitanga Šujan, Ivica Šušić, Mate Buljubašić i Zvonimir Penović, a Ana Ujević Begova i Mara Ožić Bebek Imotica predstavili su se aforizmima i vinskim anegdotama, a u glazbenom dijelu programa pjevao je Marko Dodig Paško, koji je uglazbio slavni Tinov sonet „Hrvatskim mučenicima“.

Mladen Vuković/HKV/http://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

2 thoughts on “Krivodol kod Imotskoga: Šesta pjesnička večer u Ujevićima

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)