Plenković najavio cilj : Hrvatska do 2020. treba dosegnuti stopu rasta od 5 posto

Vrijeme:3 min, 41 sec

 

Predsjednik Hrvatska demokratske zajednice, Andrej Plenković, danas je u Mimari predstavio program„Gospodarski rast, nova radna mjesta i društvena pravednost”. Riječ je o programu koji je na podlozi studije Ifo instituta izradio HDZ-ov tim gospodarskih i stručnjaka za EU fondove predvođen Ivanom Maletić, potpredsjednicom te stranke.

-U složenim tranzicijskim uvjetima, bilo je puno uspjeha, ali i propusta, koje moramo popraviti. Polazeći od znanstvenih iskustava, kao najjača stranka sastavili smo program koji će donijeti nova radna mjesta, gospodarski rast i demografsku obnovu… On je vjerodostojan, ambiciozan i razvojan te društveno solidaran – kazao je Plenković, dodajući da će privatni sektor biti nositelj gospodarskih aktivnosti.

-Program se sastoji od 12 poglavlja, razrađenih u 3 cjeline, gospodarski rast i demografsku obnovu i izgradnja institucija te društvo pravednosti – istaknuo je Plenković.

Najavio je prekid prakse koja je obeshrabrivala poduzetnike, te uvođenje sustava nagrađivanja u skladu s efikasnošću u javnoj upravi, koja će biti digitalizirana.

-Spojit ćemo zemljišne knjige i katastar, a radit će i na iskorjenjivanju korupcije, koja nije zaobišla niti jednu državu u tranziciji. Rasteretit ćemo rad, smanjiti PDV i porez na dobit – najavio je Plenković.

Nastavak cjelovite kurikularne reforme istaknuo je kao jedan od prioriteta.

-Ona nipošto nije zaustavljena i otklanjam insinuacije u kampanji, onih koji žele steći političke poene na toj temi – istaknuo je Plenković.

Dodao je da HDZ želi povećati izdvajanja za znanost.

-Trenutnih 0,8 povećat ćemo na europski prosjek od 2 posto BDP-a, što je 7 milijardi kuna, a iz fondova za to imamo alocirano 2 milijarde kuna – kazao je.

Najavio je i novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu te osnivanje agrarne banke.

-Iskoristit ćemo poljoprivredna zemljišta i osigurati pravedniji način za dodjelu i okrupnjivanje zemljišta kroz novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu. Osnovat ćemo agrarnu banku za financiranje i reprogram kredita poljoprivrednicima. Cilj je podići navodnjene površine na 50 tisuća hektara do 2023., te iskoristiti potencijale u ribarstvu – istaknuo je.

Osvrnuo se i na značaj provedbe demografskih mjera.

-Prošle godine Hrvatska je imala 16.702 manje rođenih od umrlih, što je neslavni rekord od hrvatske neovisnosti. Delimitirat ćemo rodiljne naknade prvih šest mjeseci. Regulirat će se status roditelja-odgojitelja – rekao je.

Obećao je kvalitetan dijalog sa socijalnim partnerima i kreiranje kvalitetnog socijalnog okvira.

-Izgradit ćemo društvo pravednosti u kojem ćemo vratiti dostojanstvo radnicima”, kazao je. Reformom sustava socijalne skrbi žele iskorijeniti siromaštvo, osigurati minimum sredstava potrebnih našim građanima. Osmislit će novi zakon prema kojemu će voditi i računa o našim braniteljima iz Bosne i Hercegovine, a Vukovar će biti grad posebnog pijeteta – istaknuo je.

Njegovat će i odnose s vjerskim zajednicama, u prvom redu s najmnogobrojnijom Katoličkom crkvom.

-Poticat ćemo udruge civilnog društva, neovisno od ideoloških kriterija. Medijska politika poticat će pluralizam i medijske slobode – kazao je najavljujući novi paket medijskih zakona.

Od vanjskopolitičkih ciljeva istaknuo je odnos prema hrvatskom narodu u BiH i poticanje članstv BiH u Europskoj uniji.

– Članstvo BiH u Europskoj uniji prioritetni je vanjskopolitički cilj Republike Hrvatske- istaknuo je Plenković.

Predstojeća kampanja stranke na čijem je čelu će biti, kako je kazao , fokusirana na nova radna mjesta, gospodarski rast i demografsku obnovu.

-Težište programa HDZ-a su konkurentnost, gospodarstvo, nova radna mjesta, briga za mlade, dostojanstven život onih u trećoj dobi, briga za najranjivije skupine i kršćansko načelo solidarnosti. U fokus ćemo staviti poduzetnike i napraviti cjelovitu poreznu reformu kojom ćemo rasteretiti naše poduzetnike i građane. Oni će na taj način imati veća primanja. Unijet ćemo optimizam i pokrenuti gospodarstvo. Naša ideja je da Hrvatska do 2020. dosegne stopu rasta od 5 posto – zaključio je Plenković.

Podsjetimo, dijelovi programa već su ranije izašli u javnost, HDZ obećava smanjenje PDV-a na 24 posto u drugoj te na 23 posto u zadnjoj godini mandata, povećanje neoporezivog dijela dohotka na 3750 kuna, što će rezultirati povećanjem plaća, ali i gubitkom prihoda lokalnim zajednicama što HDZ kani nadomjestiti prihodima od poreza na promet nekretnine (koji obećavaju smanjiti s pet na četiri posto), kredite mladima do 350.000 kuna za pokretanje vlastitog posla.

HDZ će voditi posebnu brigu o blokiranim građanima (kojih ima oko 330.000), otpisat će njihove dugove državi, lokalnim jedinicama te komunalnim i državnim poduzećima do iznosa glavnice duga u visini jedne prosječne plaće uvećane za sve kamate.

Također, najavljuju da će izmjenama ovršnog zakona zabraniti ovrhu nad jedinom nekretninom, ali i povećati dio plaće koji se izuzima iz ovrhe. HDZ-ov program predviđa i smanjivanje naknada za provođenje ovršnih postupaka.

 

M.M./HRSvijet.net/http://www.hrsvijet.net/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)