Svečana prisega polaznika Temeljne obuke za specijalna djelovanja ZSS-a

Vrijeme:1 min, 51 sec

U vojarni “Josip Jović” obilježen je kraj Temeljne obuke za specijalna djelovanja Zss-a koju je ove godine uspješno završilo 12 pripadnika OSRH. Oni su pod okriljem noći, uz svjetlost baklji, izrekli komando molitvu, nakon čega su im uručene diplome…

U vojarni “Josip Jović” na Udbini održana je 2. kolovoza prigodna svečanost kojom je obilježen kraj Temeljne obuke za specijalna djelovanja Zapovjedništva specijalnih snaga. Ove godine uspješno ju je završilo 12 pripadnika OSRH. Oni su pod okriljem noći, uz svjetlost baklji, izrekli komando molitvu, nakon čega su im uručene diplome. Svečanosti komando prisege, uz zapovjednika ZSS-a brigadira Pericu Turaliju i zamjenika zapovjednika – načelnika Stožera ZSS-a pukovnika Mirka Bošnjaka, prisustvovao je zamjenik načelnika GS OSRH general-pukovnik Drago Matanović te drugi visoki uzvanici. Uz sadašnje, na Udbini su bili i nekadašnji zapovjednici i pripadnici specijalnih postrojbi.
“Iznimno mi je zadovoljstvo biti s vama i pozdraviti vas kao najelitniji dio OSRH. Čestitam vama komandosima, koji ste završili ovu zahtjevnu obuku, i isto tako zahvaljujem svima koji su se prijavili na obuku, ali nisu uspjeli doći do cilja. Pokazali ste ono što treba krasiti svakog vojnika: upornost, požrtvovnost i privrženost cilju. Biti pripadnik postrojbi za specijalna djelovanja izazov je i traži žrtvu, ali to je također velika čast i zato vam iskreno čestitam,” rekao je general Matanović na Udbini.
Brigadir Perica Turalija čestitao je novim komandosima i poželio im dobrodošlicu u ZSS. “Želim istaknuti da ste dokazali kako ste jedan od najuspješnijih naraštaja dosad, što pokazuje broj vas koji ste uspjeli doći do kraja i time postali dio najelitnije postrojbe Oružanih snaga RH. Ostali su oni najjači i najuporniji, nošeni golemom željom da budu pripadnici OSRH,” istaknuo je zapovjednik ZSS-a.
Ovogodišnja Temeljna obuka za specijalna djelovanja trajala je 23 tjedna, odnosno 145 dana. Nakon promidžbe i poziva, na Temeljnu obuku javilo se 88 pripadnika OSRH. Slijedila je selekcijska prva faza, a 17 pripadnika nastavlja obuku u drugoj fazi. Njih 12 uspješno završava sve faze obuke, od toga jedan časnik, dva dočasnika i devet vojnika. Faze obuke uključivale su od selekcije preko individualnih zadaća, taktike malih timova i na kraju komando obuke koja počinje tzv. paklenim tjednom prepunim iznimnih psihofizičkih napora.

Petra Kostanjšak, snimio: Tomislav Brandt https://hrvatski-vojnik.hr/, Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)