Priopćenje MZOS-a o manipulativnom korištenju djece u Srbu

Vrijeme:2 min, 38 sec

Očitovanje MZOS-a o događajima u Srbu, 27. srpnja 2016
Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta najoštrije osuđuje manipulativno korištenje djece iz OŠ Bobota iz Vukovarsko-srijemske županije tijekom skupa u Srbu održanog 27. srpnja ove godine.

Dana 10. kolovoza Ministarstvo je zaprimilo dopis pravobraniteljice za djecu i predstavke Udruge „Žene u Domovinskom ratu – Zadar“ te nekoliko građana o kršenju prava djece učenika iz Osnovne škole Bobota tijekom skupa u Srbu, 27. srpnja 2016. godine. Vezano uz navedeni događaj, Ministarstvo je zatražilo očitovanje ravnateljice OŠ Bobota, gospođe Ljubice Vukajlović. U svom očitovanju ravnateljica Vukajlović ogradila se od skupa u Srbu. Unatoč tome, premda je navedeni događaj bio tijekom ljetnih praznika i kao takav nije predviđen Godišnjim planom i programom OŠ Bobota za 2015. – 2016., nedvojbeno je da je riječ o organiziranom dovođenju školske djece koja su unaprijed pripremana za nastup u Srbu zbog čega je potrebno ispitati sve činjenice i okolnosti povezane s tim slučajem. U svezi s navedenim, Ministarstvo će putem svojih službi ispitati sve relevantne činjenice te poduzeti sve zakonom predviđene mogućnosti iz svoje nadležnosti radi utvrđivanja odgovornosti tko je i kako organizirao i pripremao školsku djecu za navedeni događaj. Ujedno, ako se utvrdi da recitirani tekstovi potiču na nasilje i mržnju te veličaju pojedine čelne osobe iz totalitarnog režima, što bi bilo u suprotnosti s Rezolucijom Vijeća Europe o međunarodnoj osudi zločina totalitarnih komunističkih režima (1481/2006) i Deklaracijom o osudi zločina počinjenih tijekom totalitarnog komunističkog poretka u Hrvatskoj 1945. do 1990. koju je Hrvatski sabor usvojio 2006. godine, Ministarstvo će poduzeti odgovarajuće mjere iz svoje nadležnosti u odnosu na moguću povredu prava i interesa djece te ukazati na odgovornost organizatora skupa u Srbu zahtijevajući od nadležnih institucija najoštrije sankcije.

Odgojno-obrazovni sustav, između ostaloga, ima za cilj osposobiti učenike za aktivno i odgovorno sudjelovanje u demokratskom razvoju društva. S tim u svezi, nedopustivo je djecu voditi na događaj koji raspiruje međunacionalne tenzije, pogotovo uzimajući u obzir da djeca iz Bobote dolaze iz područja koje još osjeća posljedice iz Domovinskog rata, prije svega u smislu međunacionalnog suživota. Jednako tako, nedopustivo je raditi na institucionalizaciji datuma 27. srpnja, s obzirom da sukladno odredbama Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima, Republika Hrvatska obilježava 22. lipnja kao Dan antifašističke borbe. Također, nedopustivo je školsku djecu, prema obrascu totalitarnih režima, indoktrinirati događajem oko kojeg su u ovom trenutku, u najmanju ruku, podijeljena mišljena povijesnih stručnjaka, odnosno čiji organizatori ne žele prihvatiti rezultate znanstvenih istraživanja o tom događaju i posljedice ustanka za hrvatsko stanovništvo na tom području. Rezolucija Vijeća Europe o međunarodnoj osudi zločina totalitarnih komunističkih poredaka (režima), obvezuje na osudu svakog i svih zločina koji su u ime totalitarnog komunizma počinjeni nad građanima Hrvatske i Hrvatima u zemlji i svijetu. I na kraju, u širem kontekstu događaja, nedopustivo je koristiti djecu i institucije odgojno-obrazovnog sustava u dnevno-političke svrhe.

Zaključno, pozivamo hrvatsku javnost da se u ovakvim i sličnim situacijama, kao i u predstojećoj predizbornoj kampanji, suzdrži od korištenja djece i/ili odgojno-obrazovnih institucija u dnevno-političke svrhe. Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta odlučno će stati u obranu i zaštitu prava djece te poduzeti apsolutno sve u okviru svojih ovlasti kako bi se to i ostvarilo.

Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)